четвер, 01 серпня 2019 12:07

Науковець розповів, що потрібно для українізації держави

Науковець розповів, що потрібно для українізації держави
Павло Гриценко закликає уряд залучати дітей нацменшин до української освіти Фото: daily.rbc.ua

Директор Інституту української мови Павло Гриценко закликає президента Володомира Зеленського та уряд сісти за стіл переговорів. Переконує, що украінізувати Україну можна за 5-7 років. Науковець впевнений, якщо справді потрібно, щоб українська об'єднала всіх, нею мають вчити.

"Більша частина коштів витрачається на імітацію освітньої діяльності, ніж на саму освіту. Потрібно залучати дітей різних національностей до україномовного середовища", - стверджує науковець в ексклюзивному інтерв'ю "Главкому".

"Бо сьогодні болгарські діти на півдні Одещини до української не долучені. Втрачаючи своє болгарське, вони набувають російськомовності, - каже він. - Румунське населення, молдовське - частина з них охоплена українською мовою, і більш-менш навіть складають ЗНО. Але угорське населення — це катастрофа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці починають вивчати новий правопис

Зазначає, що українці самі дозволили Угорщині знищити українські громади Закарпаття.

"Відбулося "винародовлення", жорстока асиміляція, яка закріплена в Конституції Угорщини. У такий спосіб вони розділили громади на русинів і українців. І оскільки ця громада уже не має необхідної кількості громадян і дітей, щоб піти до школи, то вони фінансово не підтримують ні русинів, ні українців, бо їх уже ніби немає", - розповідає Гриценко.

За його словами, мовну проблему легко вирішити, якщо президент, уряд і науковці сядуть за стіл і зможуть обговорити це питання та скласти чіткий план.

На новий український правопис переходитимуть упродовж 5 років. Використання у цей час старої редакції не вважатиметься помилкою і на ЗНО. Порівняно з попередньою редакцією 1989-го, новий правопис став докладнішим. Кількість параграфів зросла з 125 до 168.

Зараз ви читаєте новину «Науковець розповів, що потрібно для українізації держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути