Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2018 23:13

Мовознавець пояснив, чому українську мову не варто переводити на латинку

Мовознавець пояснив, чому українську мову не варто переводити на латинку
Кирилична абетка пристосована до української мови. Фото: zkmuseum

Впровадження латинки допомогло Туреччині, але Україні цей крок не потрібний.

"Як на мене, такого роду реформа в Україні абсолютно недоцільна. І ті розмови, які ведуться, мають виключно політичний характер, майже завжди неприємний, нечистий. Річ у тім, що в українській мові правила правопису в порівнянні з тим, що було в османській – це просто небо й земля", - вважає мовознавць та перекладач Олександр Кучма, повідомляє "Радіо Свобода".

У 1928 році лідер Турецької держави Мустафа Кемаль Ататюрк ініціював перехід турецької мови з арабської графіки на латинську.

"Був цілий комплекс причин. Зокрема, загальна політика Ататюрка була спрямована на європеїзацію. Він послідовно цього дотримувався і реформа правопису – не єдина реформа у цьому напрямку. Там ціла система. Реформа одягу, законодавчо закріпили, що турки мають носити не фески, а капелюхи європейського зразка. І судова, за швейцарським зразком прийняли кодекси, й правова система реформувалася на європейський копил", - каже мовознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович, Кокотюха та Ніцой виступили проти латинки

На його думку, зміна абетки в українській мові не потрібна.

"У нас абетка не так давно була розроблена, упродовж ХІХ століття вона знаходила себе й таки знайшла. У нас вона фонетична, зручна, вироблені шрифти друковані й рукописні. Вона пристосована до української мови", - каже Кучма.

13 вересня 1848-го у Львові в університеті відкрили кафедру української мови на чолі з 34-річним професором Яковом Головацьким. Він викладав українську мову та літературу у 1864-1866-х. На посаді ректора Львівського університету очолив боротьбу проти прихильників заміни кирилиці латинкою.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавець пояснив, чому українську мову не варто переводити на латинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути