четвер, 27 квітня 2017 05:25

27 мовних інспекторів працюватимуть в Україні

27 мовних інспекторів працюватимуть в Україні
Українську мову буде захищати спеціальний закон. Фото FB

Держслужбовці, урядовці і депутати мають складати іспити на знання української мови. Іноземні студенти - вивчити її на підготовчих курсах, а не російську, як зараз.

Про це повідомив в коментарі Gazeta.ua Тарас Шамайда, один із розробників законопроекту "Про державну мову", який на етапі розгляду в комітетах. Розповідає про основні засади одного із трьох законопроектів про мову, які розглядають депутати.

"Закон про захист державної мови мав би бути в країні ще із 1996 року. Це регламентовано конституцією. Але до цього часу його досі не впровадили. Спочатку політики боялись порушувати непопулярне питання в суспільстві, а потім під час режиму Януковича була спрямована агресія на знищення рідної мови. Закон Ківалова-Колісніченка, який по факту зробив російську мову другою державною, і досі в силі. Турчинов не підписав рішення парламенту про його відміну", - розповів Тарас Шамайда.

Для розробки законопроекту використали досвід Франції, Німеччини, Польщі, Латвії і Португалії.

"В законі прописана тільки практика використання української мови. Мови нацменшин жодним чином не регламентуються і не обмежуються. Держслужбовці, урядовці і депутати мають складати іспити на знання мови. Іноземні студенти повинні вивчити українську на підготовчих курсах, а не російську, як зараз. Перед отриманням українського громадянства потрібно теж здавати іспити на елементарні знання мови. Має бути затверджено правопис і норми ділової і офіційної мови. Меню в ресторанах має обов'язково бути української мовою, решта мов - на розсуд власника".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська мова - не менша загроза, ніж "Гради", снаряди і гармати - Юрій Сиротюк.

"Цим законом лякають і розповідають про нього брехню, що за російську мову будуть саджати до в'язниці. Це нісенітниця. Якщо закон приймуть, буде спеціальна посада уповноваженого із питань державної мови. Також працюватимуть 27 мовних інспекторів, які будуть слідкувати за дотриманням закону. Матимуть право накладати штраф від тисяч до десятків тисяч гривень. Стосуватиметься продукції медіа, видавництва, етикеткам і вивіскам магазинів. Але перед санкціями спочатку будуть інформувати про порушення".

Законопроект №5670 19 січня підписали 33 нардепи і несли на розгляд у комітет. Набрав 10 тис. підписів в петиції на підтримку ініціативи, під ним підписалося 70 громадських організацій. Став одним із трьох законопроектів про мову, які подали на розгляд нардепам. Експерти вказують, що №5670 став найбільш збалансованим, підтриманий громадськістю і виписаний науковцями.

Зараз ви читаєте новину «27 мовних інспекторів працюватимуть в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути