Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 07:00

В ООН присоромили Росію за втручання в мовну ситуацію в Україні

Український мовний закон обговорили на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку 16 липня. Зібрання ініціювала Росія. Її представник заявив про порушення прав російськомовних громадян. Більшість дипломатів не погодилися з ним.

— Конфлікт в Україні забрав 13 тисяч життів. Але він жодним чином не пов'язаний із тим, що 25 квітня цього року Верховна Рада ухвалила закон про мову. Документ не становить загрози для миру й міжнародної безпеки. Це внутрішній вибір українців, — зазначив делегат із Франції Ніколя де Рів'єр.

Представник Великої Британії Джонатан Аллен звинуватив Росію в постійних спробах тиснути на внутрішню політику України. На його думку, розглядати український закон про мову можна лише в контексті посягань РФ на незалежність України.

— Коли Росія піднімає мовне питання, вона переслідує дві мети: політично натиснути на Україну і відвернути увагу від чогось іншого, — заявив представник України при ООН Володимир Єльченко. — Завтра минає п'ять років, відколи вони збили боїнг на Донбасі. І ще російський суд має вирішити, чи залишати під вартою 24 українських моряків. Ми пам'ятаємо про це, і закликаємо Росію нарешті виконати наказ Міжнародного трибуналу і відпустити їх на волю.

Засідання завершилося без ухвалення будь-яких рішень. Але після нього Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Велика Британія та Естонія оприлюднили заяву на підтримку України. Вони засудили анексію Криму Росією та підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Зараз ви читаєте новину «В ООН присоромили Росію за втручання в мовну ситуацію в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути