четвер, 25 березня 2021 05:41

Мендель провела телепередачу російською

Перший епізод російськомовного проєкту "Взгляд с Банковой с Юлией Мендель" вийшов у ефір 21 березня на державному телеканалі "Дом", що працює для Донбасу та Криму.

"Це авторський проєкт прессекретарки президента України. Вона коментуватиме актуальні події, ділитиметься висновками про те, що відбувається, — зазначили в анонсі.

— Турбує ця російськомовна тенденція. Не сама ж Мендель вирішила говорити недержавною. Простежується чітка політика президента та більшості партії "Слуга народу", — каже експерт з питань мовної політики 65-річний Тарас Марусик.

Він помітив, що на каналі "Дом" російською вже виступали заступник керівника Офіса президента Юрій Костюк та інші високопосадовці.

— Юрій Костюк заявив, що є частина аудиторії, до якої українською мовою вже не достукатися. У контексті протидії дезінформації не можна упускати такий інструмент в інформаційній війні з Кремлем, як російська мова, — додає Марусик. — Але ті території окупувала Росія тому, що там було мало української мови. Тепер ще менше. Продовжувати трансляції російською — це серйозна помилка.

Зеленський казав, що для нього "люди важливіші за території". Важко з цим погодитися, бо важливе й одне, і друге. Але ж виникає питання, які люди? Громадяни, які не хочуть інтегруватися в Україну, мають повне право покинути її. Інші можуть повернутися відповідно до законів України. Російськомовний канал не відповідає 10-й статті Конституції, у якій вказано, що державна мова має побутувати на всій території України в усіх сферах життя.

Захисники мови засудили проєкт. Вважають неприпустимим, що прессекретарка президента України публічно користується російською. Телеканал на своєму сайті повідомив, що Юлія Мендель — не постійна ведуча. Її запросили лише на перший випуск. Надалі передачу проводитимуть інші представники влади.

Зараз ви читаєте новину «Мендель провела телепередачу російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути