пʼятниця, 04 січня 2019 00:20

Київський театр повністю переходить на українську мову

Художній керівник київського театру "Актор" 32-річний В'ячеслав Жила повідомив про перехід закладу на українську мову. Зараз більшість п'єс — російською. Протягом року всі постановки перекладуть.

"Коли я прийшов керувати театром, він був на 100 відсотків російськомовним. Я був не проти, бо більшість текстів, вивчених мною напам'ять, російською. Намагався зберегти традиції театру, але й почав ставити україномовні спектаклі", — написав Жила у "Фейс­буку".

Перекласти російськомовні вистави вирішив після візиту до театрального інституту.

"Зайшов на іспит до викладача, який веде український курс акторів. Сам він огидно володіє українською. Іспит складався з двох частин, і перша була зібрана з драматичних уривків і поезії. Половина прочитаного була мовою оригіналу письменників Росії. Стоп. Я загострюю увагу. Столиця України. Національний інститут. Держ­фінансування. Курс українських акторів. Половина тексту російською.

Я не проти російської. Я вільно володію російською та українською, в запасі є і англійська. Але ми так ніколи не ідентифікуємо себе й нашу культуру, якщо й далі роститимемо за бюджетний рахунок носіїв іноземної мови.

Тому наш театр повністю перейде на українську. Якщо спектаклі популярні, то глядачеві неважливо, як до нього звертаються".

Зараз ви читаєте новину «Київський театр повністю переходить на українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути