середа, 13 липня 2011 10:16
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

З українських спортсменів шанси на медалі мають лише жінки

Стався черговий допінговий скандал — російського велосипедиста Олександра Колобнєва усунули від участі у багатоденних перегонах "Тур де Франс". Він укотре нагадав усім про обережність у вживанні медичних препаратів.

Досі не доводилося чути жодного офіційного зізнання спортсменів у свідомому застосуванні допінгу заради покращення результатів. Від тих, кого спіймали на вживанні заборонених препаратів, зазвичай чуємо про фатальну випадковість. Мовляв, випив пігулку від застуди, а у ній, як виявилося, був допінг. Відтоді, як на цьому почали попадатися великі чемпіони, із подібних оповідок можна було би скласти книжку. Та навряд чи вона мала б шанси стати бестселером чи, по-нашому, лідером продажів. Занадто одноманітними і схожими досі були виправдання спортсменів. І головне — не дуже переконливими.

На тлі сотень блідих і малозрозумілих пояснень яскраво виблискує версія олімпійського чемпіона 2008 року у бігу на 400 метрів американця Лашона Мерріта. Після того, як у його організмі виявили сліди забороненого анаболічного стероїду, спортсмен пояснив, що свідомо вживав розрекламований натуральний лікарський препарат для збільшення свого статевого органу. Ось у цьому препараті, як виявилося пізніше, і був той стероїд, який знайшли в організмі бігуна.

Щиросердне зізнання Мерріта було настільки несподіване і, на відміну від пояснень попередників, правдоподібне, що у "жертви реклами" з'явився шанс на пом'якшення накладеної на нього дискваліфікації.

Нас ця історія може зачіпати хіба що у зв'язку з наступним чемпіонатом світу із легкої атлетики. Там боротьба за нагороди буде прогнозовано запеклою і непримиренною. З українських бігунів шанси на медалі мають лише жінки, яких реклама "натуральних препаратів" із відомих причин не стосується. А значить, і ризик випадково — а іншого, коли вірити спортсменам, не буває — занести до свого організму заборонений для вживання препарат у наших легкоатлеток набагато менший.

Зараз ви читаєте новину «З українських спортсменів шанси на медалі мають лише жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути