Ексклюзиви
середа, 06 березня 2019 11:33

Кожен другий заробітчанин хоче залишитися за кордоном

Кожен другий заробітчанин хоче залишитися  за кордоном
49% українців, які коли-небудь працювали за кордоном, бажають виїхати в інші країни на постійне місце проживання Фото: Главком

Кожен другий український трудовий мігрант хоче залишитися жити в іншій країні.

Такі дані було оприлюднено під час Міжнародного столу "Quo vadis, українцю?", який відбувся у вівторок 5 березня в "Острозькій академії".

49% з українців, які коли-небудь працювали за кордоном, бажають виїхати в інші країни на постійне місце проживання. Із них 13% вже роблять певні кроки для цього, решта – чекає на сприятливі умови. 61% з тих, хто планує емігрувати, віддають перевагу Польщі, 17% – Німеччині, 11% – Чехії, на користь Росії висловилися лише 0,5% опитаних.

39% не готові покинути батьківщину за жодних обставин. 12% респондентів вагаються з відповіддю. Результати дослідження довели, що 64% трудових мігрантів з України планують надалі працювати за кордоном, з них 82% – протягом 2019 року. Про це свідчить соціологічне опитування, реалізоване Центром соціальних досліджень Національного університету "Острозька академія". Дослідники опитали 1025 респондентів віком від 18 років з усіх регіонів України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому пропонують найбільше роботи за кордоном

Аналіз досвіду роботи українців у Польщі показав, що на важкі умови праці й погані житлові умови скаржаться 25%. Саме це змусило б припинити роботу у Польщі 30% респондентів. Ще 6% опитаних нарікають на негативне ставлення місцевого населення до українців.

Найважчим у роботі за кордоном для 13% трудових мігрантів є туга за родиною. Головними причинами, що спонукають українців виїжджати на роботу за кордон, є низька заробітна плата (45%) і складна економічна ситуація в державі (32%).

"Дослідження підтвердило, що Україна поки що залишатиметься країною-донором людських ресурсів для ринків праці ЄС, адже трудова міграція – це щораз популярніший серед українських громадян життєвий вибір і модель роботи", – зазначив Павел Кулага, голова Комітету з питань міграції та працевлаштування Польсько-української господарчої палати.

"Трудова міграція у наших сусідів почалася раніше і вони замислились над тим, яким чином можна забезпечити зростання економіки в умовах низької народжуваності та відтоку громадян за кордон. Реалістичний вихід було знайдено тільки один – залучення трудових мігрантів з інших країн до себе. Україні треба наслідувати цей приклад та запроваджувати подібні програми. Тільки робити це потрібно із розумом, не відкриваючи кордони для всіх підряд, а тримати процес під контролем", - сказав Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Зараз ви читаєте новину «Кожен другий заробітчанин хоче залишитися за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути