понеділок, 30 грудня 2013 11:45
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Волгоградські теракти є ознаками важкої хвороби Росії

Поки російський президент Володимир Путін займається "собирательством" чужих земель, його власні потерпають від занепаду. Два поспіль жахливі теракти у Волгограді нагадують про величезні проблеми Росії, які нікуди не зникнуть і які не вирішать жодні митні чи євразійські союзи.

Імперія пронизана метастазами. Рано чи пізно цей корабель з численними пробоїнами піде на дно. І насамперед через внутрішні проблеми, а не "диверсії" таких улюблених російською пропагандою "зовнішніх ворогів".

Звичайно, колись у Росії зрозуміють, що велич держави полягає не у кількості загарбаних земель чи ядерних боєголовок. Але розуміння прийде після великих потрясінь. Так, як це сталося майже 300 років тому зі Швецією. Вона після катастрофічної поразки від тої ж Росії зосередилася на внутрішньому розвитку, а не на завоюванні чужих територій. Росіяни можуть продовжувати до нестями радіти перемозі у Полтавський битві, однак невелика Швеція нині - одна з найуспішніших у світі країн з надзвичайно високим рівнем життя людей. Росія ж за всіх її природних багатств залишається бідною, відсталою і смертельно хворою. Вибухи у Волгограді є однією з ознак цієї хвороби. Так само, як і 15-мільярдний хабар Януковичу з розрахунку на нове приєднання України до своїх занедбаних територій. Ця хвороба не дозволяє Кремлю мислити категоріями пріоритетності розвитку країни і забезпечення нормального життя громадян, рівноправних відносин із сусідами.

У Росії величезна кількість силовиків – півтора мільйони поліції та внутрішніх військ, ще близько двох мільйонів феесбешників та інших спецструктур. Проте займаються вони насамперед безпекою не громадян, а режиму. На жаль, вибухи у Волгограді гарантовано не будуть останніми такими терактами в Росії.

Янукович нині з усіх сил намагається наслідувати кремлівський режим у внутрішньому житті. Силовики протягом останніх трьох років так само перетворилися на приватну охорону "сім'ї" та причетних до неї. Державна машина працює на користь не суспільства, а можновладців. Аби зберегти все це, Янукович здає Кремлю національні інтереси України.

Тому для нас європейське майбутнє України виглядає абсолютно безальтернативним, а Євромайдан – ще актуальнішим. Якщо українці не вирішать "питання Януковича", терор прийде сюди. Нехай не у вигляді вибухів - у репресіях, незахищеності людей від криміналу, зубожінні, неможливості отримати якісну медицину і освіту. Все це і є той сумнозвісний "русский мир", в який тягнуть Україну Путін, Янукович. Медведчук та інші. Небезпечна для пересічної людини зона, де безпечно почуваються лише зажерливі царі та царьки.

Зараз ви читаєте новину «Волгоградські теракти є ознаками важкої хвороби Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

128

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути