Ексклюзиви
неділя, 11 грудня 2011 11:09
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Українці не допоможуть Арбузову примножувати мільярди сім'ї

На руках в українців перебуває близько півтрильйона гривень, порахували в Нацбанку.

Головний банкір держави Сергій Арбузов планує залучити з них в економіку понад 80 мільярдів, продаючи цінні папери - облігації та сертифікати.

За нормальних умов, плани держави покращити фінансові справи за допомогою громадян є природними. Адже люди повинні бути зацікавлені в тому, аби вона економічно міцнішала, залишалася стабільною національна валюта. Тоді держава спроможна виконувати свої обов'язки перед суспільством: покращувати рівень освіти й медицини, допомагати розвивати підприємництво, гарантувати безпеку.

Легендарний приклад - Південна Корея наприкінці 1990-х. Через глибоку кризу країна стала неплатоспроможною. І мільйони корейців не те що позичали державі гроші - жертвували їй коштовності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рубль стане резервною валютою України наступного року - Арбузов

Прикладом останніх тижнів є Бельгія, яка так само має проблеми в обслуговуванні боргів.

Уряд випустив державні облігації, від продажу яких очікував отримати 200 мільйонів євро. Але прорахувався - бельгійці за тиждень викупили цінних паперів мало не на 6 мільярдів! Подібне бажання допомагати своїй державі можна спостерігати в Італії та Іспанії.

І хоча плани Арбузова щодо заощаджень українців є дещо іншими за метою та механізмом, суть та сама: держава очікує від громадян допомоги. Зрештою, українці не менші патріоти, аніж бельгійці чи корейці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов хоче "витягнути" в українців $ 10 мільярдів монетами та сертифікатами

Та проблема в державі. Вона в нинішній Україні існує не для людей, а задля забезпечення інтересів та збагачення Януковича і його родини, олігархів, прокурорів, провладних можновладців. Державні кошти неприховано тринькаються й розкрадаються: чи то мільярди на президентські забаганки, чи продаж Рінату Ахметову обленерго без всякої конкуренції, чи дорогі комп'ютери для нардепів.

Щодо простих українців держава діє як вигадливий шахрай, що постійно знаходить нові способи почистити їхні кишені. Державні інституції не полегшують життя людей, а лише обтяжують його. Що менше маєш з цією державою справ - то краще: це неписаний закон для українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку наступного року в Україні може настати бюджетний колапс - експерт

Тому навряд Арбузову чи будь-кому ще слід розраховувати на фінансову підтримку громадян. Допомагати такій державі нема для них жодного сенсу. Бо вона - не їхня. Це держава Януковича, Ахметова, Фірташа та інших, яким ніяк не вистачить маєтків, заводів і мільярдів.

Зараз ви читаєте новину «Українці не допоможуть Арбузову примножувати мільярди сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути