понеділок, 05 грудня 2011 12:19

Арбузов хоче "витягнути" в українців $ 10 мільярдів монетами та сертифікатами

Арбузов хоче "витягнути" в українців $ 10 мільярдів монетами та сертифікатами

Випуск Національним банком України (НБУ) інвестиційних монет та "золотих" сертифікатів дасть змогу залучити у населення $10 млрд протягом кількох років.

Про це заявив глава регулятора Сергій Арбузов під час зустрічі з іноземними представниками інвестиційних компаній та фондів 1 грудня, йдеться на офіційному сайті НБУ.

За його словами, наразі регулятор очікує на відновлення зростання золотовалютного резерву, оскільки вже розроблено і запроваджується кілька важливих ініціатив.

"По-перше, випуск тільки двох інструментів - інвестиційних монет та "золотих" сертифікатів, протягом кількох років повинен абсорбувати більш ніж 10 мільярдів доларів з тих 50-70 мільярдів, що нині знаходяться на руках у населення. По-друге, облігації внутрішнього державного займу, що ближчим часом будуть випущені урядом і розраховані на фізичних осіб, також дозволять нам залучити до золотовалютного резерву України частину коштів населення, які нині не беруть участі в економічних процесах і знаходяться поза банками", - сказав Арбузов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк переоцінив "загашник" українців, грошей на золоті сертифікати немає - експерти

Крім того, глава НБУ запевнив, що сьогодні вдалось утримати стабільність курсу національної валюти і не втратити резерви.

"Якщо не буде непорозуміння із зовнішніми інвесторами і панічних настроїв у внутрішніх інвесторів, резерв буде зростати. З початку року в Україну надійшло майже 14 мільярдів доларів США. Тобто навіть сьогодні, коли в усьому світі складна економічна ситуація, ми маємо притік валюти у державу", - зазначив Арбузов.

"Згідно попередніми даними, попит населення України на іноземну валюту становить близько 10 мільярдів доларів на рік. Тому, якщо зменшити цей попит хоча б наполовину, то ще 5 мільярдів додатково потраплять до резервів. Крім того, коли ми перейдемо на сплату за газ у рублях, то ще 8 мільярдів доларів залишаться в золотовалютному резерві країни", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов хоче "витягнути" в українців $ 10 мільярдів монетами та сертифікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути