середа, 30 листопада 2011 14:38

На початку наступного року в Україні може настати бюджетний колапс - експерт

На початку наступного року в Україні може настати бюджетний колапс - експерт

Керуючий партнер комунікаційної агенції "Паблісіті Україна", економіст Дмитро Васильєв важає, що фінансовій системі України найближчим часом загрожують локальні та системні кризи.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"На початку наступного року в Україні може настати бюджетний колапс. Бюджет розрахований на 5- відсоткове зростання ВВП. Але економіка такого зросту не демонструє. Після введення Податкового кодексу малий та середній бізнес не розвивається, не платить податки, а то й просто зникає. Великі підприємства теж починають скорочувати виробництво. Наші металургійні гіганти вже не мають таких замовлень, як раніше. Усе це негативно впливатиме на доходну частину бюджету", - зазначив фахівець.

На думку Васильєва, багато залежатиме від ціни російського газу.

"Урядовці багато говорили, що вона суттєво знизиться, але Росія поки цього не підтверджує. Напередодні президентських виборів Кремль навряд чи піде на це. Зараз щомісяця ми платимо 700 мільйонів доларів. Це величезне навантаження на бюджет. До того ж залишається під питанням отримання нового кредиту МВФ. Усі ці фактори призведуть до того, що у новий рік уряд увійде з величезним дефіцитом бюджету. Це впливатиме на можливість держави виконувати соціальні зобов'язання, тобто виплачувати зарплати лікарям, педагогам, чиновникам, пенсії, в тому числі афганцям і чорнобильцям. Через завищені статті витрат на державне управління, які треба б було урізувати, а не збільшувати, а ще й політиканство у зв'язку з наступними парламентськими виборами, нас може чекати фінансовий Армагеддон уже на початку 2012 року", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного року доведеться позичати якщо не у МВФ, то у Росії чи Китаю - експерт

Щоб уникнути бюджетної кризи, уряд має відмовитися від управління економікою стандартами адміністративно-командного методу і реально боротися з корупцією, переконаний фахівець.

"По-перше треба запустити механізм повернення ПДВ. Це збільшить обігові кошти підприємств і дасть поштовх для розвитку. Різні структури зможуть полегшено зітхнути і почати працювати активніше, тобто заробляти більше грошей і відповідно більше платити податків. По-друге, треба не говорити про корупцію, а насправді боротися з нею. Поки що є відчуття, що корупцію тільки розвивають, щоб більше грошей збивати з тих, хто їх має. Державне управління стало гарним бізнесом. Якщо корупцію не зупинити, це тільки прискорить фінансовий крах держави. Потрібна зважена політика Нацбанку, яка б дозволяла комерційним банкам знизити кредитні ставки. Фінансова система країни повинна менше адмініструватися. Тоді буде більше довіри до національної валюти. Це врятує її від падіння", - підсумував Васильєв.

Зараз ви читаєте новину «На початку наступного року в Україні може настати бюджетний колапс - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути