понеділок, 21 листопада 2011 21:50

Виведення "бензинового" ринку з "тіні" поповнить бюджет на 1,5 мільярда - експерт

Виведення "бензинового" ринку з "тіні" поповнить бюджет на 1,5 мільярда - експерт

Ліквідація тіньового сегмента на ринку палива України дозволить поповнити державний бюджет на 1,5 млрд грн.

Про це заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн в ефірі "Ера ФМ".

"Відповідно до проведеного нами дослідження, державі, щоб перевіряти двічі на рік кожну заправну станцію, проводити лабораторні дослідження, необхідно близько 100 мільйонів гривень. У той же час ліквідація тіньового сегмента, який, за різними оцінками становить 15-30% ринку, дозволить поповнити державну скарбницю на близько 1,5 мільярда гривень. Адже якщо ліквідувати канали фальсифікату контрабанди, то будуть змушені купувати на нафтопереробних заводах або по імпорту", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цушко наказав знизити ціни на бензин

За його словами, в усіх країнах світу, особливо європейських, контроль якості здійснюється не стільки для захисту прав споживачів, а для того, щоб контролювати повноту сплати податків.

"У нас це теж серйозно працювало б, але ніхто серйозно займатися не хоче. Навіть ті мізерні суми, які планувалося виділити в 2010 році на закупівлю мобільних лабораторій, і ті в кінцевому результаті не були виділені", - зазначив експерт.

Куюн також розповів, що сурогат бензину переповнений таким компонентом, як бензол, який виробляється на коксохімічних підприємствах у Донецькій області та інших промислових регіонах країни.

"Йде в хід усе, що тільки можна, що горить. Бо чим вищі податки, чим вища ціна палива на заправках, тим вигідніше стає цим займатися. За останні три роки податки на бензин виросли в три рази: з 60 євро за тонну до 182 євро за тонну. Для тіньового ринку це прямий заробіток. В умовах, коли держава не контролює якість, це стає дуже прибутковим бізнесом", - вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Виведення "бензинового" ринку з "тіні" поповнить бюджет на 1,5 мільярда - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути