Ексклюзиви
середа, 21 грудня 2011 11:11
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Угоду про асоціацію з ЄС поховали

На понеділковому саміті Україна-Євросоюз офіційно оголосили про завершення переговорів з Угоди про асоціацію. Неофіційно ж зустріч стала похороном щойно народженого документа.

Практично готовий текст кладуть до довгої шухляди. Невідомо, скільки часу угода там пролежить, коли її підпишуть і чи підпишуть узагалі. Відчуття таке, що попереду у відносинах України та Євросоюзу порожнеча. Після понад року активних переговорів, суперечок, візитів, умовлянь та обіцянок запанує тиша. Зникли інтрига, очікування чогось важливого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя в Україні таке, що нам потрібен контролер з Брюсселю - Погребинський

Офіційна українська пропаганда майбутньою значною подією називає парафування угоди. Тобто затвердження сторонами її тексту. Це справді може статися десь наприкінці січня. Проте саме по собі парафування за теперішньої ситуації не матиме ані практичного, ні символічного значення. Парафований текст угоди ні до чого Віктора Януковича не зобов'язує. Скажімо, президент може будь-коли розвернутися до Митного союзу Росії, Казахстану й Білорусі.

Іншою справою є підписання угоди. Після цього, згідно з міжнародним правом, сторони "зобов'язані утримуватися від дій, які позбавили б договір його об'єкта й мети". Але підписання видається на сьогодні нереальним. Янукович під час спільної з керівниками ЄС прес-конференції дав чітко зрозуміти, що не планує визволяти Юлію Тимошенко. Тоді представники Євросоюзу  наголосили, що це не єдина їхня умова. Є ще неупереджене судочинство, свобода медіа та свобода зібрань, дотримання прав людини, чесні наступні парламентські вибори тощо. Оскільки Янукович аж ніяк не виглядає схильним до самогубства, то сподіватися на такі подвиги від нього годі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стане Європою через 20 років

Судячи з усього, Євросоюз умиває руки. Навряд чи хтось і далі вмовлятиме Януковича, намагатиметься вплинути на нього. Зрештою,  Європа дуже непогано живе і без України. Частка торгівлі з нами у зовнішньоторговельному обороті ЄС — лише близько 1%. Не маючи серед них України, європейці особливо нічого не втратять. Не варто сподіватися і на якісь геополітичні міркування. У Європі — прагматики, а не геополітики, в кожної з держав ЄС свої інтереси. Скажімо, яка різниця для Кіпру — буде Україна з Європою чи з Росією? Геополітичні міркування присутні хіба що у Польщі та ще кількох історично близьких до нас держав.

Утрачають пересічні українці. Але це якщо припустити, що Угода про асоціацію справді стала б інструментом впливу Європи на Януковича. А це не факт. Тож за великим рахунком нічого страшного чи неочікуваного позавчора не відбулося. Просто поховали угоду, яка й так навряд чи мала шанс на життя.

Зараз ви читаєте новину «Угоду про асоціацію з ЄС поховали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути