четвер, 19 січня 2012 15:11
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Призначення Хорошковського не пов'язане з інтересами держави

Прем'єра Азарова позбавляють реальної влади. Керівник президентської адміністрації Льовочкін посилює свої позиції. Колеснікову та Клюєву прищемили хвости.

Ці та подібні їм коментарі й висновки супроводжують гучне призначення Валерія Хорошковського міністром фінансів. Коментатори активно аналізують мотиви ухвалення такого рішення Януковичем, його наслідки для інших політиків при владі. Суспільство вкотре дізнається про таємниці вітчизняного "мадридського двору". При цьому десь так третьорядним є те, яку ж користь держава отримає від перебування Хорошковського на чолі міністерства фінансів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове призначенння Хорошковського - це посилення впливу Фірташа - думка

Як на здоровий глузд, саме це мало б бути головним питанням. Міністр фінансів – ключова фігура в уряді. Важливість посади зростає з огляду на складі економічні часи та нову хвилю кризи. Тож чому саме Хорошковського Янукович відірвав від захопливого керування ним СБУ й зробив головним скарбником країни?

Жодних пояснень щодо нього нема і не буде. В Україні так не прийнято.

На високі державні посади у нас традиційно призначають не з міркувань ефективності людини чи її професійного рівня. Мотиви завжди суто політичні та меркантильні. Це підкилимні інтриги або ж міркування особистої вигоди для тих, хто призначає. Інколи бажання задовольнити якусь із наближених до трону груп чи прагнення врівноважити рівень їх впливу. Професійна ефективність кандидата якщо і важить, то стоїть у самому кінці списку його переваг. Узагалі нічого не значать моральні якості чи принциповість у відстоюванні інтересів держави та суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів зраділи, що Хорошковський перенесе досвід роботи у СБУ до Мінфіну

У результаті на посадах керівників податкової служби, міліції, служби безпеки, міністерств та держкомітетів, вищих судів та генпрокуратури тощо опиняються не професіонали, а "потрібні" люди. Ці традиції призначень на рівні "царів" з ентузіазмом підхоплюють нижчі князьки. Хворобою заражено підрозділи державних структур, обласні та районні адміністрації. Весь державний механізм формується з метою плідної його роботи не на благо людей, а на благо самих чиновників. У цьому одна з головних причин очевидного провалу України як держави та її невеселих перспектив.

Зараз ви читаєте новину «Призначення Хорошковського не пов'язане з інтересами держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути