пʼятниця, 12 вересня 2014 14:49
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

"Політична еліта" знову імітує залучення нових людей у владу

Початок парламентської виборчої кампанії навряд чи здатен вселити оптимізм щодо майбутньої Верховної Ради та й влади загалом. Все як завжди - торги, інтриги, скандали.
Партії поспіхом змінюють назви. Активно рекрутують до своїх списків популярні в народі "нові обличчя": учасників Майдану та антитерористичної операції, громадських активістів, журналістів. Все ніби закономірно і правильно – Майдан вимагав нових облич, і політичні лідери на це відгукуються. В Раді можуть з'явитися відомі люди, які завоювали авторитет суспільства протягом буремних подій останніх десяти місяців.

Проте лише наївний може вірити у щирість господарів політичних сил. Адже саме ця "політична еліта" не допустила ухвалення виборчої системи з відкритими партійними списками, яка б автоматично уможливила прихід до влади нових людей. Це "заслуга" всіх - Порошенка, Яценюка, Кличка, Турчинова , Тимошенко. "Еліта" досягла в цьому внутрішньої згоди. Вирішила, що їй так невигідно.

Отож зрозуміло, що популярні нині в суспільстві люди традиційно розглядаються досвідченими політичними шахраями та інтриганами як ширма. Що їх використовують, аби отримати на виборах кращий результат – водночас провівши до Ради інших, набагато менш популярних осіб. Трюк не новий. За ідеєю, обдаровані депутатськими кріслами позапартійні рекрути будуть в парламенті слухняними "кнопкодавами" і аж ніяк не ускладнюватимуть життя партійним господарям. Класичний приклад - співачка Таїсія Повалій.

Питання в тому, чи вдовольняться комфортним депутатським життям нинішні бойові командири або громадські активісти, боротимуться з системою чи стануть її частиною? Ми не знаємо. Політичні неофіти мусять усвідомлювати, що їхні нові союзники м'яко кажучи далекі від ідеалу. За плечами "еліти" роки конформізму, десятки сумнівних оборудок, неабияка майстерність у здійсненні корупційних оборудок. Ті, що зараз при владі, за останні півроку не провели жодних реформ. Вже тепер дивним виглядає, що командири добровольчих батальйонів стають союзниками можновладців, відповідальних за неефективне управління Збройними силами та трагедії під час антитерористичної операції. Та ж Тетяна Чорновол буде в списку разом із людьми, які вже використали її як ширму після Майдану: формально давши посаду урядового уповноваженого з Антикорупційного бюро і не надавши можливості реально протидіяти хабарництву.

Цей банальний трюк з "новими обличчями" - лише один з показників того, що політики не змінюються. Очевидно, що і в партійних списках нібито "своїх" майданних партій, і серед їхніх висуванців по мажоритарних округах ми побачимо чимало корупціонерів і відвертих покидьків. Дедалі зрозуміліше, що нинішня влада чи політична еліта – лише перехідна, вона не здатна і не може бути надовго. Виборці змушені будуть голосувати за цих людей на наступних виборах й терпіти таку владу якийсь час з огляду на відсутність альтернативи. Але це не означає зменшення вимогливості до можновладців та політиків, в тому числі й щодо чесного та прозорого виборчого процесу. Без шахрайства і маніпуляцій, у відповідності з вимогами й філософією Майдану.

Зараз ви читаєте новину «"Політична еліта" знову імітує залучення нових людей у владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути