понеділок, 16 грудня 2013 10:42
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Євросоюз не допомагатиме Януковичу імітувати просування до асоціації

Повідомлення Комісара ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле про призупинення роботи з підписання Угоди про асоціацію породило чималий резонанс. Часом це було навіть трактовано як відмова Євросоюзу від підписання документу.

"Слова та дії президента і уряду щодо Угоди про асоціацію розходяться дедалі глибше. Їхні аргументи не мають жодного зв'язку з реальністю, - написав Фюле у Твіттері після переговорів з першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим. - Після цієї дискусії подальше обговорення залежить від чіткого наміру підписати (угоду). Роботу відкладено, відповідей немає".

Насправді нічого особливого не сталося. Комісар таким чином публічно дав зрозуміти: Брюссель не братиме участі в імітації Києвом євроінтеграції.

З огляду на Євромайдан та різке погіршення стосунків із Заходом Януковичу вигідно вдавати, що асоціація з ЄС все ще можлива. Тому він та інші члени "сім'ї" нині розповідають про нібито переговори з Брюсселем з покращення умов Угоди про асоціацію для України. Мовляв, перед її підписанням треба захистити власного виробника.

Це ніщо інше як намагання навішати локшини на вуха прихильникам євроінтеграції. На Банковій чудово знають позицію Євросоюзу: погоджений після п'ятирічних переговорів текст угоди не може бути змінено. Тому ніяких таких переговорів немає і бути не може.

Зі свого боку, у Брюсселі так само прекрасно розуміють: всі розмови про погані умови асоціації для України є лише нашвидкуруч вигаданою причиною її не підписувати. З цією ж метою було терміново склепано перед Вільнюсом тезу щодо потреби компенсації збитків за нібито втрати України від підписання угоди.

Штефан Фюле фактично поставив на цій "дискусії" крапку. Його заява позбавляє сенсу подальшу фальшиву демагогію Януковича. Комісар публічно повідомив доконаний факт: українські "євроінтегратори" не мають наміру підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Це чіткий сигнал про те, що не варто сприймати всерйоз всі подальші розмови з боку Януковича та "сімейних" чиновників про нібито рух до підписання. Судячи з усього, Арбузов не скоро тепер навідається до Брюсселя. Нема про що говорити.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз не допомагатиме Януковичу імітувати просування до асоціації ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути