четвер, 22 жовтня 2009 18:05

Мешканці новобудови живуть без світла і газу

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Володимир Босняк з дружиною Іванною і сином стоять біля  під’їзду новобудови на вулиці Мазепи у Коломиї на Івано-Франківщині. Родина придбала тут двокімнатну квартиру
Володимир Босняк з дружиною Іванною і сином стоять біля під’їзду новобудови на вулиці Мазепи у Коломиї на Івано-Франківщині. Родина придбала тут двокімнатну квартиру

Понад 100 сімей другий рік живуть без газу, світла і води в новобудові на вул. Мазепи, 268а на околиці міста Коломия, що на Івано-Франківщині. Люди купили помешкання два роки тому, та будівельна фірма досі не здала будинок в експлуатацію.

У дворі 9-поверхівки розкидане будівельне сміття, рови для проведення комунікацій не засипані. Біля них бавляться діти.

— Купили тут квартиру 2006 року за 22 тисячі доларів. Обіцяли, що на початку 2008-го здадуть в експлуатацію. Будова тоді йшла інтенсивно. А вже за рік власник зник. Перестав платити, то спочатку звільнився прораб, потім ремонтники, а потім і сторож. Нам жити нема де, то переселилися сюди, в катакомби, — каже 20-річний Володимир Босняк.

Із дружиною Іванною веде до своєї двокімнатної квартири у п"ятому під"їзді. Чоловік на руках тримає 12-місячного сина.

У під"їзді стіни не поштукатурені, немає підлоги. Всюди розсипані пісок і цемент.

У своєму помешканні Босняки зробили ремонт — поклали підлогу, поштукатурили і пофарбували стіни. У кімнатах поставили нові меблі, вазони з квітами.

— Та без газу, води і світла затишку бути не може, — зітхає Іванна. — Електроенергія є тільки в підвалі — для будівельних робіт. Ми до тої проводки і підключаємося. Та тепер, коли холодно, люди масово починають умикати калорифери, світло вибиває. Ми по кілька годин сидимо в темноті, холоді, не можливо навіть їсти на плитці приготовити. Вода поки є у кранах, але то до перших морозів, бо потім виключають, аби труби не потріскали.

17 років тому цей будинок почав зводити місцевий деревообробний завод. 2006-го він збанкрутував. Будівництво продовжила Івано-Франківська будівельна фірма "Космал". Власник Микола Малярчук уклав з покупцями договір про пайову участь у будівництві. Фірма зобов"язувалася 2008 року здати новобудову з облагородженою сходовою кліткою, поштукатуреними коридорами, вставленими квартирними і під"їзними дверима, підведеними комунікаціями.

Вода поки є у кранах, але то до перших морозів, бо потім виключають

— Приписатися ми сюди не можемо, права власності не маємо. Умови життя страшні: всюди пилюка, тріщини у будинку, хитаються балкони, ліфти не працюють. Таке враження, що ми заплатили за повітря, — обурюється мешканка будинку із третього під"їзду Любов Чернова, 28 років.

Офіс фірми "Космал" розташованих у житловому будинку на вул. Валовій, 10 в Івано-Франківську. Двері офісу зачинені, на телефонні дзвінки ніхто не відповідає.

— Ми були в міській раді, голова сказав — робіть, що хочете, я вам тут нічим не допоможу. З жителями будинку порадилися, заявили в усі інстанції — якщо у нас за два тижні жодних зрушень не буде, перекриємо центральну дорогу в Коломиї, — каже сусідка Чернової 25-річна Леся Грошева.

Юристи радять людям звертатися у правоохоронні органи.

— Перекривати дорогу у цій ситуації я не радила б. Це не дасть користі. Мешканцям слід направити рекомендований лист-запит за юридичною адресою власника фірми. Далі за 10 днів мають право подавати заяви у прокуратуру, — говорить адвокат Наталя Шиманська, 25 років, з Івано-Франківського юридичного центру. — Якщо в діях забудовника виявлять ознаки злочину, люди можуть звернутися до суду для примусового відшкодування завданих їм збитків.

Трускавчани бояться залишитися без житла

198 жителів Трускавця Львівської області придбали квартири в будинку на вул. Скоропадського. Заселитися мали чотири роки тому. Право власності отримали тільки наприкінці минулого року.

— Жити там неможливо, — скаржиться Іван Герльовський, 25 років. — Придбав дві двокімнатні квартири й одне комерційне приміщення. Це мав бути елітний будинок у новому районі Трускавця. Робота халтурна — ліфти не працюють, двері жахливі. Асфальт не докладений. Ні води, ні світла, ні газу.

— У програші залишилися тільки ми, — вважає директор компанії-підрядника будівництва "Політерм" Джумбер Дзігуа, 43 роки. — Замовники — холдинг ТКС — винні нам понад 6 мільйонів гривень. А люди змирилися. Бояться, якщо почнуть протестувати, у них відберуть квартири. Дві родини жили в будівлях минулу зиму. Вони просто вибору не мали — старі квартири продали, більше жити ніде. Протягнули світло із сусіднього будинку. Мабуть, і цю зиму перебудуть там.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці новобудови живуть без світла і газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути