четвер, 02 липня 2009 20:26

Землею цікавляться переважно іноземці

Удруге зірвався земельний аукціон у Львові. На виставлені шість ділянок не знайшлося покупців. Із початку року місто не отримало з продажу землі ані копійки, хоча розраховували поповнити бюджет на 95 млн грн. Про це говоримо із заступником начальника управління природних ресурсів і земельних відносин Львівської міськради Ігорем Гуменчуком, 42 роки.

Чому провалився останній аукціоні 9 червня?

— Землею цікавилися, проте від торгів (покупці. — "ГПУ") відмовилися. Банки перестали видавати кредити. Будівельні компанії не розпочинають нових проектів, а добудовують старе. Така ситуація скрізь: Київ, Харків, Луцьк — цього року не провели жодного аукціону.

Скільки землі зазвичай продавала міська рада в останні роки, і хто був покупцем?

— Продавали на 50–60 мільйонів гривень. Десь 6–8 гектарів. У 2005 році це були землі комунального призначення, торговельні площі, 2006-го — під будівництво житла й офісів, 2007-го під виробництво і промислові бази. Торік купляли землі під готелі. Із жовтня минулого року не продано нічого.

По 6–8 сотих можна продати під будівництво особняків

Колись на 70 відсотків покупцями були вітчизняні інвестори, зараз землею цікавляться переважно іноземці.

Як ви збираєтеся змінити ситуацію?

— Пропонуємо знизити початкову вартість землі на 20–30 відсотків, щоб потім збільшувати до ринкової ціни. Таке звернення буде скеровано на розгляд депутатських комісій. Рішення прийматимуть на сесії.

Інвесторів цікавлять зараз невеликі ділянки, вставки між будинками. Вони годяться для будівництва офісів однієї фірми або маленьких готельчиків, скажімо, для однієї туристичної компанії на 20 номерів — такі зараз популярні. По 6–8 сотих можна продати під будівництво особняків. Ми готуємо такі ділянки. Або ж будемо розбивати великі на менші. Наступний аукціон плануємо на 21 липня. Хочемо вторгувати 70 мільйонів гривень.

Можливо, підприємцям вигідніше не купувати, а орендувати землю?

— Купівля на аукціоні зручна тим, що покупець одразу отримує повний пакет документів на землю і може будуватися. Якщо підприємець орендує землю, на рік сплачує 3–5 відсотків від вартості ділянки. Земельна ж плата для власника — 0,1 відсотка.

Аукціон вигідний і місту, бо воно одразу отримує великий одноразовий платіж.

Які прогнози на ринку землі?

— До осені цього року буде застій на ринку нерухомості, і на земельному — відповідно. Із середини вересня можна очікувати пожвавлення. Але все залежить від політичної ситуації й стану банківської системи країни.

Зараз ви читаєте новину «Землею цікавляться переважно іноземці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути