понеділок, 09 квітня 2012 05:45

Здоров'я нації — пріоритет соціальних ініціатив президента

Приблизно за тиждень до держбюджету-2012 внесуть суттєві зміни. Держава приступає до виконання програми соціальних ініціатив президента Віктора Януковича. Почати з найбідніших, аби поетапно досягти соціальної справедливості — головна мета задуму глави держави.

Небайдужими залишилися не тільки експертні кола й політики. Навіть на побутовому рівні сьогодні можна почути розмови про соціальні ініціативи. Як говорить соціолог Євген Копатько, за даними останніх досліджень, нова соціальна політика президента — питання, яке найбільше хвилює громадян. Експерт вважає, що в політичному сенсі Віктор Янукович проголосив ініціативи своєчасно. Головним тут є те, що ця ідея — від першої особи держави.

Фахівці вважають, що зараз навряд чи хто з політичних опонентів президента може запропонувати щось краще. Ретельний аналіз програми ініціатив указує як на їх реальність, так і обґрунтованість запропонованих гарантом кроків.

Звичайно, важко охопити весь той комплекс дій, котрі вже починають утілювати в наше життя. Зупинімося лише на деяких важливих моментах, які не можуть залишити байдужим нікого в Україні.

Поговорімо про ліки та медичні препарати. Поза сумнівом, це питання є важливим та гострим для мільйонів українців. Хворіти останніми роками стало розкішшю. І це за існування офіційної безкоштовної медицини в нашій країні. Причина такого нонсенсу проста. Україна — чи не єдина держава Європи, де досі не було державного контролю за цінами на ліки. І, як свідчить практика інших європейських держав, не можна пробачати попередникам Віктора Януковича їхню зухвалу безвідповідальність у цьому питанні.

Звернімося до прикладу Німеччини, де референтні ціни на ліки запровадили ще 1989 року. В період з 1989-го по 2002 рік вартість лікарських засобів референтної групи в цій країні знизилася на 32%.

За своєю суттю референтна ціна — це фінансовий механізм, який визначає максимальний рівень відшкодування вартості лікарських засобів пацієнту. Відшкодовуватиме держава. З усією відповідальністю, яку накладає на владу президент України.

Зазвичай до референтної групи належать рецептурні ліки. Важливим моментом є те, що відтепер в Україні будуть зазначати міжнародну непатентовану назву лікарського засобу, чого раніше не практикували. Таким чином людині не нав'язуватимуть дорогий лікарський бренд, і вона не муситиме переплачувати за гарну етикетку та відому назву.

Механізм дії референтного підходу простий. Є ліки. Існує ціна: А, Б та В. І тут втручається держава й вирішує, яку частину вартості вона компенсуватиме. Здебільшого для визначення адекватної ціни використовують референтні значення інших країн. Враховуючи те, що  необхідний лікарський кошик у тих же Білорусі або Росії коштує вп'ятеро-вдесятеро дешевше, ніж у нас, така політика матиме сенс.

Україна повертається обличчям до громадян, що є визначальним фактором політики президента. Адже люди вже встигли забути, яке воно, те обличчя їхньої рідної держави.

Зараз ви читаєте новину «Здоров'я нації — пріоритет соціальних ініціатив президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути