четвер, 11 січня 2007 18:52

Застрелили львівського кримінального авторитета Рокеро

У середу близько 16-ї години у центрі Львова застрелили 45-річного Миколу Лозинського, відомого у кримінальних колах під прізвиськом Рокеро.

Його сріблястий джип "мерседес" зупинився на світлофорі за 30 м до перехрестя проспекту Чорновола та вулиці Липинського. Поруч пригальмував ВАЗ-2109 темного кольору. Кілер, що сидів у ньому, впритул випустив у пасажира джипа 13 куль із пістолета дев"ятого калібру. Три влучили в голову, п"ять — у шию, три — у груди, дві — в руки. Дружина Лозинського, 46-річна Леся, яка сиділа за кермом, отримала поранення в шию. Жінка посигналила, вийшла з машини й упала закривавлена на газон біля дороги. У ніч на четвер її прооперували.

Скло передніх дверей з правого боку джипа тріснуло густою павутиною. Крізь отвір завбільшки з хлібину видно залитого кров"ю чоловіка. Він схилив голову на ліве плече. Навколо юрмляться зо три сотні городян. Рух на проспекті перекритий. Слідчі засвітили ліхтар у салоні машини, фотографують. Криміналісти шукають кулі у вим"ятій траві на газоні. Начальник обласного управління міліції генерал Віталій Максимов, 51 рік, знервовано ходить поміж слідчими прокуратури та міліціонерами. Коментувати будь-що відмовляється.

— Я на місці події... Темно-синя "дев"ятка", троє чоловіків у салоні... Працюємо... — доповідає Максимов у слухавку.

Коли на проспекті пролунали постріли, на перехресті чергували інспектори ДАІ. Та за темною "дев"яткою" вони не поїхали. Міліціонери припускають, що інспектори просто не чули пострілів, або ж не звернули на них уваги.

Перед шостою вечора до джипа підходить невисока літня жінка у хустині та шкіряній куртці.

— Я його мама, — простує до машини й голосить, закриваючи обличчя долонями.

Попідруки її підтримує літній чоловік.

Перед 19-ю оточення знімають, до джипа підганяють евакуатор. Тіла застреленого із салону не виймають. Машину затягують на платформу й везуть на експертизу.

Микола Лозинський мешкав із дружиною у Брюховичах піді Львовом. У подружжя двоє дітей: 13-річний Юрій і 8-річна Олеся. Від першого шлюбу у Лозинського є доросла донька Сніжана.

На початку 1990-х він був правою рукою в Ореста Завінського — Завіні, лідера найбільшого злочинного угруповання у Львові. Коли влітку 1994 року Завіню розстріляли, Рокеро сформував свій загін. Йому приписують заняття наркобізнесом, зокрема транспортування до Західної України героїну. У травні 2001-го Лозинського затримали, звинувативши у зберіганні наркотичних речовин. Проте для суду забракло доказів.

У легальному бізнесі Лозинський ще кілька років тому володів частиною акцій дрогобицького нафтопереробного заводу, автокранового заводу, торгував бензином. Із дружиною Лесею заснував ТзОВ "АОЛ". На вул. Банківській у центрі міста подружжя має невеликий бар "Ням-ням".

Знаючі люди кажуть, що Лозинський був близький до бізнес-групи Димінського-Єремєєва. В останні місяці в Західну Україну активно просувається донецький капітал, зокрема він прагне підпорядкувати собі місцеві облгази. Угруповання Рокеро стало поперек дороги донецьким.

У 2004-му Лозинський підтримував помаранчеву революцію.

У листопаді минулого року у Львові вбили директора скло-дзеркального заводу Романа Дацка. Після цього місцеві кримінальні авторитети подалі від гріха поспіхом вибралися з України. Рокеро повернувся на батьківщину на Різдвяні свята.

У середу ввечері у Рясному піді Львовом знайшли спалений автомобіль ВАЗ-2109. Припускають, що саме з нього розстріляли Лозинського.

В органах знали, що Лозинського замовили

— У Львові за останні 20 років трапилося майже 25 замовних резонансних убивств. Це ж Чикаго початку ХХ століття! — каже народний депутат України Антон Ружицький, 54 роки. — Серед убитих кримінальні авторитети, бізнесмени. Щодо Лозинського, то я абсолютно переконаний, що йдеться про черговий перерозподіл впливу. Адже він займався нафтовим та автобізнесом.
Мені напередодні Різдвяних свят одна людина з правоохоронних органів розповідала, що в них є інформація про замовлення вбивства Рокеро. Тому тут явно не допрацювали оперативні служби.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили львівського кримінального авторитета Рокеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути