четвер, 18 червня 2009 18:12

Володимир Куліш взяв кумою сестру Івасюка

Автор: надане прес-службою Чернівецької ОДА
  Мешканці села Багна Вижницького району Чернівецької області з короваєм зустрічають губернатора Володимира Куліша під час урочистого відкриття газопроводу у серпні 2007 року
Мешканці села Багна Вижницького району Чернівецької області з короваєм зустрічають губернатора Володимира Куліша під час урочистого відкриття газопроводу у серпні 2007 року

Із головою Чернівецької облдержадміністрації 46-річним Володимиром Кулішем зустрічаємося в його робочому кабінеті. Поки п"ємо чай, губернатор дарує на згадку книжки про Буковину.

Володимире Івановичу, на посаді губернатора ви три роки. Що вдалося зробити?

— За цей час майже втричі зріс бюджет. По дохідній частині ми демонструємо кращі показники розвитку в Україні. Попри кризу, на Буковині не закрилися підприємства. Знизилися темпи розвитку та обсяги виробництва, пройшло деяке скорочення робочих місць. Але за рахунок малого та середнього бізнесу є приріст.

В області понад 200 нових шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій. Провели повну реконструкцію пологових відділень. В основному орієнтуємося на гроші меценатів. Придбання шкільних автобусів, реконструкція та будівництво шкіл — усюди присутній бізнес.

Бізнесмени ж просто так нічого не робитимуть. Що ви їм обіцяєте?

— У нас немає одного конкретного мецената. Їх багато. У нас же практично кожен двір має свою справу. Проїдьтеся селами Новоселицького чи Хотинського району — усі займаються чи фермерством, чи деревообробкою, народними промислами, виробництвом будматеріалів. Чому інші регіони значно більше відчули на собі наслідки кризи? Бо їхня економіка зав"язана на конкретних підприємствах, проблеми яких перекинулися на весь край.

Як прогалини були в роботі?

— Після катастрофічної повені досі недобудували мости, дороги, гідроспоруди. Бракує фінансів. Побудували деякі мости, але захистити береги біля них не маємо можливості.

Контрольно-ревізійне управління заявляло про нецільове використання на Буковині кількох мільйонів гривень.

— Ці заяви ми розцінюємо, як упереджені. Ішла мова про нецільове використання 42 мільйонів гривень, 23 з яких взагалі не виділили. Під час повені були створені сотні комісій, які визначали доцільність використання коштів. Туди входили правоохоронці та працівники КРУ. Ми самі ініціювали порушення кримінальних справ проти тих, хто недобросовісно виконував свою роботу. Багато об"єктів змушували переробляти.

Люди із буковинських сіл часто виїжджають на заробітки. Чи є програма повернення їх додому?

— Прагнемо зробити це через розвиток інфраструктури. Реконструювали пологові будинки — зросла народжуваність. Біля 30 шкіл побудували — дітвора вчиться в інших умовах, і батьки повертаються.

Торік на 508 людей приїхали більше, ніж виїхало. Колишні заробітчани займаються газифікацією, ремонтом доріг — це показник, що люди планують тут жити. Я в Португалії зустрічався з буковинською діаспорою. У нас умови життя не гірші, ніж там.

Ми хотіли найбільш депресивні території оголосити "пріоритетними". Пропонували, аби люди на зароблені кошти купували без сплати податку на додану вартість нове обладнання — міні-цехи, верстати. Проект дійшов до Верховної Ради, а там заглох.

За сприяння Яценюка під час паводку виділили 104 мільйони гривень

Після звільнення Віктора Балоги ви казали, що з ним було важко працювати.

— Сьогодні працюється значно легше.


Чому ви відмовилися від участі в торішній програмі "Людина року"?

— Це було не на часі. Пройшла стихія, фінансово-економічні проблеми в державі... Та й ця піар-акція мені внутрішньо не підходила. Визнання робиться не в палаці "Україна", а людьми.

Які у вас стосунки з уродженцем Чернівців Арсенієм Яценюком?

— Дружні. Коли я в Криму був першим заступником гендиректора "Титану", він був міністром економіки. Так і познайомилися. Інколи спілкуємося по телефону. Про політику взагалі не розмовляємо. За його сприянням під час паводку місту виділили 104 мільйони гривень.

У вашій декларації про доходи сказано, що не маєте власної автівки, рахунків у банках.

— Я маю власність — квартиру та будинок. Дружина також має квартиру й особняк в селі. Автомобіля не маємо. Ні я, ні дружина не вміємо водити. Може, це й неправильно, але в нас ніколи не стояло питання придбання машини.

Ви виховуєте 2-річного сина. Кого брали за кумів?

— Оксану Івасюк (сестра композитора Володимира Івасюка. — "ГПУ") й нинішнього міністра культури та туризму Василя Вовкуна.

Два роки тому ви перенесли інфаркт. Це пов"язано з роботою?

— Бувають стресові ситуації, перевтома. Але це все неважливе. Знімаю стрес, якщо вдається взяти до рук вудочку. Тепер наш син вчиться розмовляти. Хочеться більше приділити йому часу.

Хто у вашому домі головний?

— Усі домашні справи — на плечах дружини. Мій обов"язок — поцілувати зранку її та сина. Маю хобі — доглядаю за квітами. Люблю троянди та декоративні кущі, різновиди чебрецю. Умію готувати смачну окрошку. На Сумщині, де я народився, її готують на березовому соку.

Володимир Куліш працював міністром економіки Криму

Володимир Куліш народився в селищі Хотінь Сумської області. Закінчив економічний факультет Київського університету, кандидат економічних наук. 1985-го приїхав із дружиною на Буковину. Працював викладачем кафедри політекономії Чернівецького університету. Через сім років став заступником голови Чернівецького міськвиконкому.

Працював заступником гендиректора кримської державної компанії "Титан", що є одним із найбільших у Європі виробників титану. Із 2003-го — міністр економіки Криму.

Куліш — голова обласного осередку партії "Наша Україна". Із 17 травня 2006 року очолює Чернівецьку облдержадміністрацію.

Живе в новобудові на околиці Чернівців. Дружина Вікторія в декретній відпустці.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Куліш взяв кумою сестру Івасюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути