Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 17:53

"Вино треба збовтати і подивитися, чи є осад. Він допустимий тільки у колекційних винах"

40-річний Андрій Жукевич, головний спеціаліст управління захисту прав споживачів у Львові, розповідає, як при купівлі продуктів оминути підробок. Він 17 років вивчає товари продовольчої групи.

— Останнім часом стали все більше підробляти сир. Не є сиром те, на чому написано "продукт сирний". За ГОСТом, сир повинен мати назву "сир", не інакшу. Змінена назва значить змінений склад продукту і технологія його виробництва. Швидше за все сиру з молока у такому продукті буде мало. Так само додають слова до назви — "Російський новий", "Голландський-Левада". Найчастіше підробляють сири традиційних видів — російський, голландський, королівський, швейцарський.

Додають приставки і до ковбас. Стандартом визначені чіткі норми рецепта, складу і технології виготовлення "Московської", "Салямі", "Дрогобицької". Якщо бачите "Дрогобицька-люкс", "Московська покращена", "Салямі-нова", "Салямі Італія", знайте, що цей продукт виготовлений не за традиційним рецептом і не дотримано технологічної інструкції.

Як вибирати молочні продукти?

— Молоко, сметану, масло часто не зберігають при допустимих температурах. На упаковці витиснені термін виготовлення і термін, до якого варто спожити. Але також в інформації про товар вказано, при якій температурі продукт може зберігатися такий строк. Тому позаглядайте по полицях холодильної камери. На нижній або на верхній є вказівники температури, ми їх не помічаємо.

Що не варто купувати дітям?

— Йогурти з Е-барвником, підсолоджувачами ацесульфамом чи аспартамом. Вони не є забороненими, але шкідливі для дітей до 7 років. Цього попередження виробники не вказують на упаковці.

Кефіру не беріть, у складі якого є будь-що, крім молока і молочної закваски. Покращувачі смаку, дріжджі, бактерії немолочного походження не можуть бути у кефірі, встановленому ГОСТом. Інакше це вже не кефір, а молочно-кислий, кефірний чи ще якийсь там напій.

Як вибирати хороше спиртне до свят?

— Пам'ятайте, що горілка має термін придатності 12 місяців, далі вона втрачає смакові якості. У вина є гарантійний термін. Його обов'язково треба збовтати і подивитися, чи є осад. Він допустимий тільки у колекційних винах. Такі коштують від 400–600 гривень і продаються у спеціалізованих магазинах.

Чи може себе застрахувати споживач, окрім того, що звертатися із заявою у Спілку захисту споживачів?

— Кожен товар має супровідний документ. Якщо у чомусь сумніваєтеся, попросіть продавця чи консультанта у супермаркеті принести документи. Там прочитаєте дату виготовлення партії, доставки у магазин, виробника чи постачальника та їхні телефони, адресу. Будете знати, звідки цей товар, чи не перебили у магазині терміну придатності.

Зараз ви читаєте новину «"Вино треба збовтати і подивитися, чи є осад. Він допустимий тільки у колекційних винах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути