четвер, 17 квітня 2008 07:10

Почаїв матиме першу церкву Київського патріархату

Церкви міста Почаїв на Тернопільщині — Скит, Миколаївський храм та комплекс Почаївської Успенської Лаври — належать православній церкві Московського патріархату. Православні Київського патріархату збирають кошти на будівництво свого храму.

— 1993-го Миколаївську церкву зареєстрували як храм Київського патріархату, — показує документи митрофорний протоієрей отець Анатолій Довгалюк, 45 років, настоятель Почаївської Свято-Андріївської парафії. — Але правлять у ній московські отці. Так склалося ще до мого призначення. Документів на перереєстрацію храму я не бачив. Священики звідти не вступаються. А я не прихильник того, щоб насильно церкву відбирати. Ми — бідні, але гонорові. Тому збираємо гроші на нову. А поки що я відправляю молебні просто неба — біля Хреста, який поставили на місці майбутньої церкви. Уже почали будівельні роботи, то взагалі  правити ніде.

Вірні Київського патріархату на околиці міста, неподалік автозаправки, хочуть спорудити духовний комплекс — каплицю на честь Покрови, Андріївський храм, дзвіницю та приміщення канцелярії Кременецького благочиння.

— Із 1998 року звертаємося до всіх інстанцій, щоб виділили землю під будівництво. Добилися аж тоді, як написали відмову від Миколаївської церкви, — розповідає пенсіонерка Алла Вітенко, 61 рік. — Мій чоловік був засновником місцевого РУХу. Перед смертю заповідав, щоб його поховав отець із Київського патріархату. То процесію тільки на подвір"я церкви пустили, а на дверях замок повісили. Відтоді я до московських отців на відправу не ходжу.

— Молитися на вулиці вже немає сил, — каже житель Почаєва 54-річний Анатолій Галанець. — Мій тато, 78-річний Всеволод Галанець, пішов на службу до Хреста на Андрія. Тоді дуже холодно було. Батько додому весь синій прийшов, захворів на запалення легенів.

На місці будівництва храму лежать лише цегла і камінь, довкола — болото. Парафіяни назбирали 85 тис. грн на проектно-кошторисну документацію. На будматеріали та роботу майстрів грошей бракує.

Мерія втручатися в церковні справи не хоче.

— Що держава має до церкви? — дивується міський голова Почаєва Олег Іванюк, 45 років. — Треба було землю під церкву виділити.

За коментарями в Лаврі радять звернутися до єпархії в Тернополі.

— Всі інші церкви — Київський патріархат, автокефальні, уніати — розкольники, — каже Владика Сергій, архиєпископ Тернопільський і Кременецький в єпархії Української православної церкви Московської патріархії. — Щосереди ми служимо молебень за тих, хто відійшов від церкви. Але з тими, хто відступив від істинної віри, стараємося не спілкуватися.

Зараз ви читаєте новину «Почаїв матиме першу церкву Київського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути