Найбільший у Західній Україні завод соків і концентратів відкрили у Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області.
— Завод побудували фактично за рік, — розповідає гендиректор ТОВ "Букофрукт" Сергій Гуменчук. — Гроші — понад 50 мільйонів доларів — інвестували англійська фірма "Вестменд комекс" і група буковинських бізнесменів. Імпортне обладнання монтували спеціалісти з Польщі. Уже освоїли 12 мільйонів доларів.
Щодоби на заводі переробляють 500 т яблук-падалиць. Упродовж року планують виготовляти понад 10 тис. т яблучного концентрату для соків. На заводі трудиться 106 робітників та інженерів. Згодом штат збільшать уп"ятеро — коли почнуть заморожувати ягоди, городину, перероблятимуть гриби, кісточкові, овочі.
Зранку біля воріт заводу шикується колона вантажівок.
— Яблука з Косова Івано-Франківської області,— каже водій Роман Андріюк, 45 років.
— Привіз чотири тонни, іще раз приїду. Платять тут добре — по 65 копійок за кілограм. На Прикарпатті ніде здавати яблука, а перекупники дають усього по 15–20 копійок.
Черга рухається, яблука переважують і висипають у 500-тонний бункер.
— Певно, працюватимемо і взимку, — каже начальник відділу постачання заводу Марія Шкраба. — Плоди везуть із Закарпаття, Івано-Франківськівської, Тернопільської, Хмельницької, Львівської областей.
Коментарі