четвер, 05 травня 2011 19:08

До кредитних спілок заманюють низькими відсотками

— Та то брєд якийсь! Уже сьогодні четверту спілку обходжу. Хочу взяти кредит на машину, бо стара чисто вже розлітається. І всюди так файно розказують, так багато обіцяють. Але шось тут не чисто. У банках гроші під такі високі відсотки дають, а в тих спілках ніби задаром, — каже львівський підприємець Максим Кочинський, 42 роки. У вівторок по обіді виходить із кредитної установи "Благоінвест" на вул. Газовій, 26. У коридорі розмовляє з подружжям із райцентру Перемишляни. Їм теж потрібні гроші.

— Я собі так думаю. Якщо людина вкладає суму як депозит — може переживати, бо то є ризик. Мій брат дотепер свого вкладу з "Надра банку" не забрав. А тут нам самим гроші дають. Який тут подвог може бути? — знизує плечима 27-річний Степан Голдак.

— Ото дадуть вам договори — уважно читайте. Бо там так усе замудрено написано — точно якась ловушка зашифрована, — каже Кочинський. — Тих спілок тепер розвелося, як мух. На кожному стовпі їхні оголошення. У газетах кольоровими сторінками рекламу малюють. І ніхто їх не штрафує, не судить. Кришує їх хтось чи що?

Офіс "Благоінвесту" — на другому поверсі 4-поверхового будинку. Більшість приміщень тут порожні, чекають на орендарів.

— Заходьте, заходьте. До нас заходити не тільки можна, а й треба! — запрошує працівниця "Благоінвесту". Представляється Анастасією. На вигляд їй 28 років.

Офіс фірми — це одна невелика кімната. Тут два столи та два крісла, невелика шафа з паперами. Немає жодного комп'ютера. Голосно грає радіо.

Кажу, що хочу купити земельну ділянку. Потрібно 150 тис. грн.

— Ми даємо кредити за двома схемами — під 2,52% річних або під 5,04%, — розповідає. — Кредит буде на 10 років, але можна його і скорше погасити, якщо зможете. За першою схемою вам щомісяця потрібно буде погашати 1565 гривень, за другою — 1880.

Дістає зі шухляди ламінований аркуш формату А4. На ньому синім шрифтом розписані суми внесків.

— Також потрібно буде внести ще реєстраційний платіж. Він є одноразовим, витрачається на ваше обслуговування. За першою схемою він становитиме 6 відсотків від суми, яку позичаєте. То буде тоді 9 тисяч. Якщо братимете під відсоток 5,04, то лише 4,5 тисячі.

Анастасія бере два аркуші паперу, які лежать на краю стола. На них уже є печатка. Текст набраний дрібним шрифтом.

— Це наш договір. Можете його перечитати. Але не бійтеся, ми вже близько 10 років працюємо на ринку України. Із них чотири роки у Львові. Центральний офіс у Житомирі. Ще жодних скарг не було. Спочатку заповніть заявку на те, що хочете в нас кредит взяти. До кінця робочого дня ми повідомимо, чи зацікавлені працювати з вами. Якщо так, то відкриєте рахунок у будь-якому банку. Ми справи з готівкою не маємо, тому кошти на рахунок вам надійдуть — не довше ніж за 60 банківських днів. Правда, просто так ми гроші теж дати не можемо. Маєте щось заставити. От ви купуєте земельну ділянку, то попросіть власника, нехай напише генеральну довіреність на вас. Можете щось інше заставити — автомобіль, квартиру. Але вартість застави має бути не менше 85 відсотків від кредиту. Ніяких довідок із місця праці не треба. Лише паспорт та ідентифікаційний код.

В інтернеті є лише негативні відгуки про "Благоінвест". Скаржаться переважно люди з Луцька та Івано-Франківська. Пишуть, що не знають, як отримати кредити після укладання договору. Багато хто сплатили реєстраційний платіж, два місячні внески, але через 60 днів кошти так і не отримали.

"Дзвоню в ту спілку щодня. Вони обіцяють, що кошти от-от надійдуть. Минуло вже півроку, а грошей мені не дали", — пише Андрій із Луцька.

— Люди спокушаються низькими відсотками, — каже юрист Дмитро Гудима, 29 років, з організації "Закон і порядок". — Коли їм пропонують підписати договір, роблять це не задумуючись. Не хочуть витрачати свій час на читання документів. Більше довіряють працівнику спілки. Якщо договір складно написаний, зверніться за роз'ясненнями до юриста.

Тим, хто уклав договори, але так і не отримав кошти, юристи радять розривати їх якнайшвидше, аби не вносити наступні платежі.

Зараз ви читаєте новину «До кредитних спілок заманюють низькими відсотками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути