Випускник військового училища, татарин за національністю Юрій Хазіпов, 41 рік, презентує страви авторської кухні в луцькому боулінг-клубі "Зефір".
— Із дитинства в мене настільною книжкою була куховарська, — розповідає Юрій. — Якісь соуси постійно на кухні готував. Але батьки уваги на те не звертали, віддали мене до художньої школи. Потім надумав учитися на лікаря, та тут не судилося — став військовим.
Юрій закінчив Вольське вище училище тилу в Саратовській області Росії. Мав займатися продовольчим забезпеченням військ, але захопився східною кухнею.
— Часто ходив базарами, випитував у китайців і корейців рецепти маринадів, назви приправ, — згадує чоловік. — Ділилися неохоче, але таємницю гострого зеленого хрону васабі, устричного та соєвого соусів розгадав. Запровадив там моду на збирання паростків папороті. До речі, й на Волині росте папороть-орляк, молоді пагони якої можна їсти.
На Далекому Сході Юрій Хазіпов прожив 13 років. Каже, це щасливе для нього число: народився 13 жовтня, мешкав у 13-му будинку, екзамени складав 13-м за списком, одружився 13 жовтня 1985 року, дружина Олена працює вчителем географії й економіки в 13-й школі.
На своїй кухні Юрій вирощує в горщиках імбир, перець чилі та розмарин. На стільцях намалював лимони. За його словами, це сприяє кращому апетитові.
— Спочатку дружина не підпускала мене до плити, та й зараз часом називає мене учнем, — сміється Хазіпов. — А коли їздили до тещі, то казала, що мене вчити не треба. Мовляв, борщ можеш приготувати дуже смачний.
У Луцьку чоловік працював у кількох ресторанах. Має своїх шанувальників. Кухареві пропонували роботу у Франції.
— То моя давня мрія — працювати у Франції. Але відмовився. Доки син учиться, нікуди не поїду, — пояснює він.
18-річний Дмитро Хазіпов навчається у Рівненській комп"ютерній академії "Шаг". Саме він першим куштує нові страви батька.
Хазіпова запрошували готувати на весіллі Анатолія Тимощука.
— Для футболістів готував їжу під важкий рок — щоби швидко рухатися, — сміється кухар. Досі зберігаю вдома список їхніх замовлень: галантин із курки, запечена сьомга, помідори з сиром "Моцарелла". Адрій Гусін просив стушкувати кролика. А коли приїжджала чеська жіноча збірна з футболу, готував пудинги, запіканки, шарлотки.
Якось у Луцьку гостювала акторка Ольга Сумська.
— Офіціанти її не впізнали. Кажуть, якась жінка просить підігріти їй кефір, — розказує кухар.
У вільний час Хазіпов подорожує Україною.
Коментарі