Ексклюзиви
четвер, 14 травня 2009 17:09

Юрій Чижмарь називає Віктора Балогу своїм екзаменатором

Автор: фото: Юрій Заруцький
  Губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь та дружина президента України Катерина Ющенко
Губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь та дружина президента України Катерина Ющенко

Із головою Тернопільської облдержадміністрації 34-річним Юрієм Чижмарем зустрічаємося в його робочому кабінеті. Губернатор пропонує присісти у великі шкіряні крісла біля журнального столика. Секретарка приносить каву.

Юрію Васильовичу, півтора року тому вас призначили губернатором. Назвіть найбільші досягнення за час вашого керівництва.

— У принципі, мене задовольняє той стан, який є, — задумується. — Область виконує бюджетні призначення по місцевому бюджету на 118 процентів. За цим показником ми є другими в Україні. Вдалося стабілізувати ситуацію з виплатами працівникам бюджетних установ. Нема заборгованості по енергоносіях.

Які найбільші невдачі?

— Не виконали усі зобов"язання перед потерпілими від паводку. І якщо не дай Бог буде повінь, знову матимемо постраждалих. Усе залежне від нас зробили: інвентаризацію, аналізи, дослідження традиційної зони підтоплення. Але уряд досі не профінансував ці речі.

Не увійшов до переліку постраждалих регіонів Гусятинський район, хоч він також потерпів.

На Тернопільщині вас сприймають як людину керівника президентського секретаріату Віктора Балоги. Чи ускладнює це роботу?

— Мене тут його племінником, сином, братом, кумом назвали. Добре, що не батьком, — сміється. — Жодних родинних, бізнесових, свояцьких, кумівських зв"язків із Віктором Івановичем не маю.

Я був директором громадської радіостанції в Ужгороді. Із Балогою познайомилися під час мукачівських виборів, коли він керував обласним штабом Віктора Ющенка. У 2005-му став помічником губернатора з правових питань. Далі доручили управління майна в області. Якби я хоч раз допустився грубої помилки, не мав би підтримки Балоги. Його принциповість і жорсткість до чиновників відома всій Україні. Працювали до дев"ятої-одинадцятої вечора. Але це та школа, яка мені допомагає в роботі. Як менеджер він — потужний чоловік. Це не вчитель, а екзаменатор.

Ви звернулися до парламенту й домоглися дострокових виборів до обласної ради. Теперішня облрада працює краще за попередню?

— Тепер депутати працюють. Остання сесія тривала до другої ночі, щоб розглянути украй необхідні питання. Є дискусія в сесійній залі, але вона й повинна бути.

Тепер почалася нова хвиля виїзду людей на заробітки за кордон. Як цьому зарадити?

— Це загальнодержавна проблема. На момент мого приходу Тернопільщина посідала за рівнем зарплат останнє місце в країні. Нині перейшли на 23-тє. Темпи росту зарплатні в області сьогодні найвищі в державі. За п"ять-сім років можемо вийти на середньоукраїнський показник. Торік — у сільському господарстві підняли офіційну зарплату вдвічі — до 912 гривень.

Нині створюються нові робочі місця?

— В умовах кризи дай Бог зберегти ті, які є. Бувають випадки, коли руками деяких чиновників робиться усе, щоб заводи закрити. Наприклад, є цегельні заводи та підприємства, які розробляють надра. Вони три-чотири роки тому здали документи у Кабмін на ліцензію, але й досі її не отримали. Ми повинні добитися цих ліцензій.

На Тернопільщині проблеми зі спиртозаводами. Через залишки продукції стоять підприємства у Мишковичах, Зарубинцях, Козлові.

— Ми оскаржили в суді штрафи податкової інспекції на наші підприємства. По одному з них рішення прийнято. Думаю, будуть ухвали й по інших. Щодо залишків продукції, то добре, що вони є. "Тернопільспирт" шукає активно нові ринки збуту. У нас один із найкращих в Україні директорський потенціал у цій галузі. Кризу переживемо.

Торік в області на 10 відсотків зросло промислове виробництво. Прем"єр Юлія Тимошенко назвала Тернопільщину зразковою. Та цього року у вас промисловість помітно впала. Чому так?

— Спад виробництва маємо по всій державі. А наша валова продукція формується в аграрному секторі. Сподіваємося на хороші врожаї. Посіяли не менше, ніж торік.

Чому так критично до вас ставиться начальник обласної міліції Віталій Максимов?

— Якщо за рік до мене надходять сотні заяв громадян, де вказані порушення в правоохоронних органах, то я змушений реагувати. А коли питання стають системними — інформувати міністерство, Кабмін, Верховну Раду, президента. Мені неприємно, що Максимов сприйняв це як особисту образу.

Чи повернуть вам службове авто, яке виявилося незареєстрованим?

— Мені соромно за правоохоронну систему, яка допустила, що п"ять років дорогами України їздив автомобіль, придбаний ще за часів Бакая (Ігор Бакай очолював Держане управління справами в 2003–2004 роках. — "ГПУ") і не поставлений на реєстрацію, бо за нього покупець повністю не розрахувався. Номери видані тією ж міліцією спеціально для адміністрації, правильно? Вони офіційно вироблені, заводські.

Торік зарплата в аграрному секторі із 410 гривень зросла до 912

По закону мені належить службове авто. Буду їздити на "мерседесі", "октавії", "жигулях" — нехай держава визначить. Можу і сам сісти за кермо.

Мешканців Заліщицького району непокоїть створення регіонального парку "Дністровський каньйон". У проекті є пункт про вилучення земель за 100 метрів від каньйону.

— Буде зроблено так, щоб не обмежувати традиційні способи заробітку на присадибних ділянках. Коли створять парк? Думаю, найближчим часом.

Юрій Чижмарь пропонує відповісти на решту запитань дорогою в машині.

Подейкують, ви співзасновник столичної фірми з облаштування аквапарків.

— Якщо вірити чуткам, то я є співвласником усіх підприємств, які створили в області за мого керівництва. Це й елеватори, й ресторани на воді, й будівельні комплекси. Зрозуміло, що я підтримую будь-яку бізнесову ініціативу, яка має на меті вкладати гроші у Тернопільщину.

Був би радий інвестувати кошти в купу проектів, але не маю таких статків.

За декларацією про доходи ви не маєте власного житла, вкладів у банках. Може, майно записане на ваших родичів?

— У мене є вклад у банку, але це мій зарплатний проект. Маю приватизовану квартиру на 42 квадратних метри, є службова квартира на 41 квадратний метр у Києві, де живе моя сім"я. Маю земельну ділянку 10 соток у Закарпатті, 20 соток під Києвом. Зробив уже проект будинку. Я виріс на першому поверсі, тому це буде одноповерховий дім. Цьогоріч сподіваюся почати роботи.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Чижмарь називає Віктора Балогу своїм екзаменатором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути