четвер, 17 вересня 2009 16:54

Убивства львівських бізнесменів ніколи не розкриють

За останніх вісім років на Львівщині скоєно понад 10 резонансних убивств. Жодне з них правоохоронці не розкрили. "ГПУ" звернулася по допомогу до львівських екстрасенсів.

Із фотографіями вбитих екс-губернатора Львівщини, голови спостережної ради корпорації "Еколан" Степана Сенчука, директора склодзеркального заводу Богдана Дацка, кримінального авторитета Миколи Лозинського та бізнесмена Ігоря Кульчицького йдемо до психолога, який бачить долю. Він не хоче називатися.

— Два з цих убивств між собою тісно пов"язані: вбиті одним і тим самим людям дорогу перейшли. Усюди замішані гроші та влада, — говорить. — Ці люди вважали себе надбогами, не визнавали інших сил. Усі вони були попереджені про нещасний кінець, та не прийняли цей знак. Жоден із тих злочинів не буде розкрито. До Львова прислали людей, завдання яких не розкрити, а закрити.

Ворожки Поліна та Марія приймають відвідувачів у мікрорайоні Сихів. Перша розкладає карти, друга — виливає віск.

Поліна каже, що ворожіння на мертвих забирає в неї багато енергії. Погоджується говорити тільки про Степана Сенчука. Його розстріляли з автомата 29 листопада 2005 року. Зранку в селищі Брюховичі на Львівщині Сенчук мав зустріч з адвокатом Володимиром Косенком. Той запізнився і приїхав, уже коли злочин було скоєно.

— Убивство Степана Сенчука буде розкрито. Ми маємо достатньо оперативних напрацювань, — запевняв Віталій Максимов, тоді начальник обласної міліції.

Причинами злочину називали політичну та бізнесову діяльність убитого. Затримали підозрюваного. Через рік його відпустили зі слідчого ізолятора.

— Вважаю, у справі вбивства Сенчука все криється у Львівській області: й виконавці, й замовники, — заявляє Олексій Баганець, прокурор Львівської області.— Злочин не розкрито, бо є проблема із розподілом сфер впливу і намагання захопити підприємство, де великі земельні площі.

— У цього чоловіка було багато товаришів, але й не менше заздрісників. Вони йому смерть і заподіяли, — дивиться на карти Поліна. — До вбивства причетні король у міліцейських погонах та урядовий король віку вбитого (Сенчук загинув, коли мав 50 років. — "ГПУ" ). Той, що в погонах, трішки старший. Обидва з дамами, тобто одружені. Одна з дам знає про вбивство. Можливо, навіть причетна до нього. Із цими людьми вбитий був добре знайомий, не раз гостилися разом. Справу ніколи не розкриють. За це багато років тому заплачено немаленькі гроші. Довго думали на одного чоловіка. Але він невинний. Загиблий мав великий вплив та велике значення. Як людина був непоганий, щирий. Одна дама досі сльозами обливається.

54-річного Богдана Дацка розстріляли 14 листопада 2006 року перед прохідною Львівського склодзеркального заводу. О 8.40 перед вибоїною пригальмував "мерседес" Дацка. До машини підбіг чоловік і крізь шибу вистрелив із пістолета. Директор підприємства помер на місці. Водій не постраждав.

Віталій Максимов зазначав, що цей злочин можна об"єднати з убивством Степана Сенчука.

Причиною називали боротьбу за прилеглу до заводу територію. Подейкували, до вбивства Дацка причетний його близький родич.

Наприкінці червня цього року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що міліції вже відомі замовники вбивства Дацка та виконавці злочину:

— Вони з інших регіонів. Ми знаємо — хто, як і де діяв. Хто організатор і замовник. Як тільки буде затримано виконавця, вбивство буде вважатися розкритим.

Досі нікого не затримали.

— Цей чоловік гроші їв і ними ходив у туалет. А де гроші, там завжди вороги. Він жив мало, але добре. Усе найкраще їв та пив, замолоду коханками не гидував, — провидиця Марія водить рукою по фотографії. — Його вбивство ніколи не розкриють. За це 400 тисяч заплачено. Здається, доларів. Ніхто не захоче голову підставляти. Він ніколи не міг подумати, що його вб"ють люди, з якими добре знався, при зустрічі за руку вітався.

10 січня 2007 року близько 16.00 у центрі Львова застрелили 45-річного Миколу Лозинського, відомого у кримінальних колах під прізвиськом Коля Рокеро.

Його джип "мерседес" зупинився на світлофорі за 30 м до перехрестя. Поруч пригальмував темний ВАЗ-2109. Кілер, що сидів у ньому, впритул випустив у Лозинського 13 куль із пістолета дев"ятого калібру.

Причиною називали черговий перерозподіл впливу. Рокеро займався нафтовим та автомобільним бізнесами.

— Заарештовано особу, безпосередньо причетну до цього злочину. Це приведе до розкриття ще кількох замовних убивств на Львівщині, — говорив генерал Максимов.

Причетні король у міліцейських погонах та урядовий король

Винних і досі не знайшли.

— Справа припаде порохом, її закриють. Бо дружки цього чоловіка не сплять, за кожним кроком міліції та прокуратури слідкують. Вони не платять, не просять, а погрожують. Їх бояться. Ніхто не хоче ризикувати життям, — стверджує Марія. — Де вбивці — в Україні чи за кордоном, не скажу. Вони мстяться кожному, хто долучається до цього діла. Убитий жив, кожну хвилину чекаючи несподіваної смерті.

17 липня 2008 року в центрі галицької столиці застрелили директора інвестиційно-будівельної компанії Ігоря Кульчицького, 35 років. У кримінальному світі він був відомий під псевдонімом Куля.

У Кульчицького вистрілили дев"ять разів. У співзасновника фірми Павла Федіва влучили двічі. Його прооперували, він залишився живий.

— Одна з найвірогідніших версій — бізнесова діяльність. Можливо, хтось хотів забрати його бізнес, — казав начальник обласної міліції Василь Пісний, 46 років. Запевняв, що правоохоронці наблизилися до розкриття справи.

Проте Олексій Баганець зазначає, що з нерозкритих убивств на Львівщині найскладніше розслідувати саме це.

— Слідчі схиляються до версії, що це єдине із замовних убивств, яке скоїли кілери зі сторони, — говорить прокурор.

— Цю справу закриють за браком доказів. Ніхто не хоче вникати у кланові розбірки, — доводить Марія. — Чоловік знав своїх замовників в обличчя, та з ними не товаришував. Перед убивством за ним довго слідкували. Є свідок злочину, та він і слова не скаже. Його вже залякували.

Зараз ви читаєте новину «Убивства львівських бізнесменів ніколи не розкриють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути