Ексклюзиви
понеділок, 23 квітня 2007 07:09

У Товтрах цвіте сон-трава

Автор: фото: Олег Снітовський
  Студентка-біолог Галина Вибирань у ”Медоборах” показує квітку сон-трави
Студентка-біолог Галина Вибирань у ”Медоборах” показує квітку сон-трави

Галявини природного заповідника "Медобори" в Гусятинському та Підволочиському районах Тернопільської області подекуди вкрили фіолетово-блакитні квіти сон-трави.

— На цьому місці 15–20 мільйонів років тому шуміло Сарматське море. Потім із решток молюсків та інших організмів сформувався Товтровий кряж. У народі його ще називають "Медоборами" — за назвою медоносних квітів, які буяють тут із кінця квітня, а зараз лише де-не-де випнулися, — розповідає 44-річна Оксана Мурська, науковий працівник природного заповідника "Медобори". — Окраса заповідника останнього тижня — квіти сну великого, або сон-трави по-народному.

Під ногами на тонких стеблах спинаються кілька великих фіолетово-блакитних квіток. Навколо стебельця — пухнасті волоски, пелюстки ніби оповиті ніжним маревом.

— Ці волосочки дуже чутливо реагують на зміну погоди. Квіточка розкривається, коли йде тепло, і згортається, коли очікується зниження температури, — пояснює Оксана. — Навколо рослини є ніби сріблястий скафандр із дрібненьких волосочків. За весну квітка виростає до 40 сантиметрів.

Сон-траву занесено до Червоної книги України. Букетами цих квіток нині торгують на вулицях Тернополя. Невеликий віддають за 3–5 грн.

— Люди не розуміють, що ці унікальні квіти дуже повільно відтворюються у природі. Дехто вириває їх із коренем, щоби потім пересадити в горщик чи на дачі. Але це рідко вдається. Рослина гине від несприятливого мікроклімату, — розказує 53-річна Наталія Семенович, технік-лаборант заповідника.

Сон-трава допомагає при бронхіті та астмі. Її настоянки корисно вживати тим, хто страждає на нирки.

За легендами, якщо покласти під подушку квітку сон-трави, можна побачити віщий сон. Людина тоді зможе передбачати майбутнє за снами.

Заповідник "Медобори" охоплює 9,5 тис. га лісів і лісосмуг. Перші квіти, проліски, цього року з"явилися на галявинах ще після Різдва. А наприкінці травня тут зацвіте найбільша в Україні популяція ясинця білого, який називають іще неопалимою купиною. Подивитися на квіти туристів водять спеціальними стежками.

Зараз ви читаєте новину «У Товтрах цвіте сон-трава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути