понеділок, 22 жовтня 2012 06:45

У найменших селах по декілька барів

 

Комплексна програма запобігання пияцтву діє з минулого року на Львівщині. Вона передбачає відкриття в райлікарнях спеціальних палат, облаштування токсикологічної лабораторії, щорічний моніторинг та аналіз захворюваності на алкоголізм. Розрахована до 2015-го, річний кошторис — 250 тис. грн.

— До мене прийшли земляки з села Шишківці Бродівського району, — говорить ініціатор програми, депутат обласної ради Ірина Сех, 42 роки. — Принесли горілку, яку продавали в місцевій крамниці. Скаржилися, що їхні родичі від неї "бараніють". Діти хапалися за ножі, билися з батьками, батьки — з дітьми. Я цю бормотуху здала на лабораторне дослідження. Спеціалісти, коли зробили аналіз, були шоковані. Питали, чи люди, які її пили, ще живі. То був спирт, розведений у таких пропорціях, що палить нутрощі.

Чому програма стосується селян? Хіба в містах менше п'ють?

— Не менше, але в селах проблема алкоголізму представлена яскравіше. Молодь сидить без роботи і грошей. Самогонка перетворилася на засіб платежу. У найменших селах по декілька барів.  Там осідають зарплати, пенсії.

Як працюєте за програмою?

— Щонеділі збираємо селян і проводимо лекції про шкоду алкоголю. У клубах крутимо навчальні фільми. Видали книжку про здоровий спосіб життя. Проводимо лекції у школах. Гостро відчувається проблема пивного алкоголізму серед учнів. Пояснюємо батькам, що не можна ставити шампанське на стіл випускників.

Що за рік вдалося зробити? Хтось кинув пити?

— Чи кинув пити — не знаю. У селі Комарівка Бродівського району парафіяни храму пророка Іллі створили товариство тверезості. Облрада за одну гривню в рік виділила їм приміщення, де лікують молитвою хворих на алкоголізм. У селі Станків Стрийського району люди підписують письмові зобов'язання не вживати алкоголю. Під час посту в селі обмежують торгівлю горілчаними виробами. Священик Ігор Гілецький з односельчанами змайстрували 5-метровий хрест. Із ним зупинялися біля кожної хати продавців самогонки, молилися. Від сорому 30 самогонщиків відмовилися від бізнесу.

Ви вживаєте алкоголь?

— Мій чоловік не вживає ні грама. Якщо в сім'ї якісь урочистості, можу трохи випити.

Зараз ви читаєте новину «У найменших селах по декілька барів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути