четвер, 22 липня 2010 18:25

У львівських водоймах можна підхопити гепатит А

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’яни відпочивають у парку ”Піскові озера” у неділю, 18 липня. Купатися тут заборонено — вода не відповідає санітарним нормам
Львів’яни відпочивають у парку ”Піскові озера” у неділю, 18 липня. Купатися тут заборонено — вода не відповідає санітарним нормам

З усіх обласних центрів Західної України лише Львів не має великої водойми. Річку Полтву, що протікала містом, в кінці ХІХ ст. сховали під землю, ввели в неї міську каналізацію. На території Львова є 10 декоративних озер. У жодному з них не можна купатися.

44-річний Олег Кайнц із комунального відділу міської санстанції показує брошуру з гербом СРСР. Це гігієнічні вимоги до водних об"єктів, видані 1980-го.

— Новіших немає, — пояснює. — За цими нормами число лактознопозитивних кишкових паличок не повинно перевищувати тисячу на кубічний дециметр води. В озері на розі вулиць Стрийської та Наукової цей рівень перевищений у 26 разів. А через воду передається все — від лишаю до гепатиту А.

У неділю в Львові +35°С. У парку Піскові озера між вулицями Генерала Чупринки та Євгена Коновальця відпочивають зо дві сотні городян. У народі цю штучну водойму називають Алтайськими озерами.

58-річний Михайло витирається великим рушником, розстеляє його на землі, лягає. Поруч лежить півторалітрова пляшка мінералки і коробка з-під шахів. Каже, живе неподалік.

— Я ще пішки під стіл бігав, як тут купався, — розповідає. — І досі живий-здоровий. Якщо судилося підцепити бацилу, то можеш і в трамваї заразитися. Дітвора постійно больбається, і не страшно — тут неглибоко, максимум півтора метра.

Каже, найцікавіше відбувається на озері з настанням сутінків.

— Таке в американському кіно не побачиш, — сміється. — Спершу тут нудістскій пляж. А потім разборки в Гарлемі — з драками, ножами.

На озері за кінотеатром "Сокіл" на вул. Володимира Великого людей не менше. Щоправда, купаються одиниці. Більшість засмагають або лежать у затінку.

— Я б у цю воду навіть пса не пускав, — 28-річний Роман Дорош вигулює ротвейлера. — Якось гуляли компанією, пива випили. Товариш побіг в озеро в чому був — у штанах, футболці. Розказував: "Гарна водичка". А через кілька днів по всьому тілу висипка з"явилася. Боявся, що сифіліс, одразу побіг у шкірвендиспансер. Там заспокоїли — сказали тиждень ванну не приймати й на сонці не ходити. Докупався.

У міському бюджеті цього року виділили 210 тис. грн на паспортизацію водних об"єктів.

— Оглянемо 103 об"єкти у Львові, зокрема й 10 озер, — розповідає 51-річний Василь Лаврінок із міського управління екології та благоустрою. — Після цього можна пропонувати інвесторам вкладати гроші в облаштування водойм. Поки що охочих немає. Щоб довести до ладу одне озеро площею до 10 соток, потрібно щонайменше 100 тисяч гривень. Торік ми почистили вісім об"єктів. Але це тільки косметична чистка, для купання вони все одно непридатні.



Де купаються жителі обласних центрів регіону


Івано-Франківськ

Міське озеро на вул. Мазепи біля парку Шевченка. Тут можна замовити катамаран або човен, перейти через місток або допливсти до острова Кохання — клаптика суші посередині водойми в формі серця. За безпекою стежать працівники рятувально-водолазної станції. Вхід безкоштовний.

Надвірнянська та Солотвинська річки. Пляжі тут не обладнані, та міська влада обіцяє за тиждень відкрити кілька місць для купання. У кожному з них буде рятувальний пост.


Луцьк

Пляж річки Стир у парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки. Щороку перед початком літнього сезону його впорядковують. Вхід безкоштовний.


Рівне

Озеро Басів Кут. Купальний сезон тут відкрився ще всередині травня. Комунальники навесні завезли новий пісок, почистили дно. Перевірили, чи працюють душові кабінки та фонтанчики для пиття. Воду щотижня перевіряють фахівці з міської санепідемстанції. На березі чергують рятувальники. Вхід безкоштовний.


Тернопіль

Став у центрі міста. Роздягалки та смітники на пляжах старі, туалетів нема. Санстанція не дозволяє там купатися. Більшість таксистів відмовляються їхати до пляжів через розбиту дорогу. Громадський транспорт також не ходить.


Ужгород

Городяни відпочивають на пляжах на березі річки Уж у мікрорайоні Підзамкового парку, біля села Невицьке. Облаштованих місць тут нема, та вода чиста.


Чернівці

Міські пляжі на річці Прут на вул. Дунайській. Берег і дно водойми чисті. Лежаки роздають задурно. Є спортивні майданчики. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «У львівських водоймах можна підхопити гепатит А». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути