пʼятниця, 06 червня 2008 07:13

У Бучачі відновили скульптуру Пінзеля

У райцентрі Бучач на Тернопільщині посвятили статую святого Яна Непомука. 1750 року її створив на замовлення графа Миколи Потоцького Георг Пінзель.

Скульптуру, заввишки 2 м 20 см, установили на вулиці Стрипній, неподалік перетину доріг на Тернопіль і Чортків. За радянських часів, майже півстоліття тому, статую святого та фігури двох ангелів зняли з постаменту й розбили.

— Над відновленням цієї роботи Пінзеля я працював майже півроку. Потрібно було провести і реставрацію, і реконструкцію, — розповідає тернопільський скульптор Роман Вільгушинський, 45 років. — Не тільки фігури заново робив. Там навіть у постамента "верх" повністю відбитий лишився. Тому на два метри у висоту його "доточував".

Кошти на створення точної копії скульптури середини XVIII ст. виділив місцевий підприємець-меценат Василь Бабала, 54 роки. Суми він не розголошує.

— Пінзель для роботи використовував вапняк. Сьогодні він дорогий. Тому за сучасною європейською технологією я користувався ще й німецьким замінником цього каменю, — продовжує Вільгушинський. — Щоб відтворити фігури, уважно вивчав старі польські фото. Їх зібрав директор Львівської картинної галереї Борис Возницький. Але фотографія дає плоске зображення. Їздив до Праги, розглядав барокові скульптури святого.

Ян Непомук загинув мученицькою смертю 20 березня 1393 року у столиці Чехії. Його вважають покровителем доброї сповіді, сповідників та подорожніх.

Зараз ви читаєте новину «У Бучачі відновили скульптуру Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути