вівторок, 15 травня 2007 07:10

Старовинні карти пересилали міжнародною поштою

На Чопській митниці виявили три старовинні карти. Вони надійшли в міжнародному поштовому відправленні з Австрії на адресу жінки із Західної України.

— У декларації відправник оцінив вартість її вмісту у сто євро, — розповідає прес-секретар Чопської митниці Наталія Лях. — Однак митники запідозрили, що карти можуть становити історико-культурну цінність. Оскільки культурні цінності заборонено переправляти через кордон поштою, вміст посилки вилучили.

Експерти встановили, що мапи мають культурну, історичну, художню та наукову цінність. Найцікавіша — історико-етнографічна карта "Russiae, Мoscoviae et Тartariae", виготовлена в Західній Європі в XVII–XVIIІ ст. ст. Зображення нанесено на цупкий папір із водяними знаками. Оригінальним є метод виготовлення — поєднання типографського друку та ручного розпису аквареллю. Карта дає уявлення про землі України, Росії, Криму; населення, рослинний і тваринний світ.

Інші дві карти виготовлені в Німеччині у XVIIІ ст. і зображують тогочасну Російську імперію та прилеглі до неї території. Усі три мапи в доброму стані, мають лише незначні потертості та пожовтіння.

Зараз ви читаєте новину «Старовинні карти пересилали міжнародною поштою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути