Ексклюзиви
субота, 19 липня 2008 07:15

Селяни врятували церкву від пожежі

У селі Нараїв Бережанського району Тернопільщини мало не згоріла церква Воздвиження Чесного Хреста, збудована 1830 року. У понеділок пополудні в купол храму вдарила кульова блискавка. Розряд потрапив на горище. Загорілося дерев"яне перекриття.

— Тоді й дощу великого не було, покропило трохи. А далі як блиснуло! Агафія Драбик, яка зразу біля церкви живе, якраз надворі була — мішки шила. Вона бачила, як величезний пояс вогню летів із неба й попав у храм. Одразу побігла дзвонити у дзвони, — згадує начальник Нараївського поштового відділення Катерина Цап, 41 рік.

За 20 хв. майже сотня людей збіглися до старого храму, привезли бочку з водою. Та на горище до вогню дістатися не могли — не досягали сходи. Стали виносити надвір церковне майно.

— Пожежники з Бережан десь за годину приїхали. Мали виклик в іншому селі, там стодола із сіном загорілася. Один із рятувальників у середину купола заліз. Вогонь зо дві години тушили, — продовжує Катерина Цап.

Увечері над селом була сильна гроза. Щоб не допустити нової пожежі, місцеві цілу ніч чергували біля храму.

Полум"я частково пошкодило дерев"яні конструкції купола. Збитки оцінюють у 200 грн — згоріли лише кілька дощок.

— Пожежа сталася через несправний громовідвід. Якби блискавка вдарила вночі й люди вчасно не спохватилися, могла б згоріти вся церква, — каже Олександр Чмиленко з обласного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

Зараз ви читаєте новину «Селяни врятували церкву від пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути