Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2013 06:45

Дитина не бере прізвища названих батьків

Навчання прийомних батьків, вихователів і опікунів розпочав у червні обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Цьогоріч у них беруть участь 23 кандидати: шість сімейних пар і 11 осіб — зі Львова, Трускавця і дев'яти районів області. Курси тривають 36 год. Їх проводять два тренери та фахівці — юристи, медики, вихователі, психологи. Випускники отримають довідку та зможуть узяти на виховання дітей чи створити будинок сімейного типу.

— Такі навчання проводимо чотири рази на рік, коли назбирується група охочих узяти під опіку дітей, — каже заступник директора центру Ярослав Коваль, 37 років. — Учимо, як налагодити контакт із дитиною, як пережити конфліктний підлітковий період, пояснюємо правові аспекти.

Є вимоги до кандидатів у прийомні батьки чи опікуни?

— Вони не мають бути передпенсійного віку, судимі чи хворі. Один із членів родини повинен мати постійних дохід. Якщо дітей беруть у власне помешкання — слід дотримуватися санітарних умов, мусить бути достатньо місця для дитячих спалень. Охочим треба написати заяву за місцем проживання у районну раду, зареєструватися в місцевій  службі у справах дітей, пройти навчання у нашому центрі. Після цього їм нададуть банк даних вихованців, допоможуть підібрати за віком, статтю. Кілька місяців у інтернаті налагоджується контакт із дитиною чи дітьми. Наприкінці районна державна адміністрація чи міськвиконком ухвалюють рішення про створення прийомної сім'ї. Це все триває від кількох місяців до півроку.

Часто після навчання відмовляються від ідеї виховувати прийомну дитину?

— Одна молода пара зрозуміла, що не готова до такого кроку. Інший випадок — планували взяти в будинок сімейного типу троє діток, а вирішили для початку обмежитися одним. Найчастіше прийомні сім'ї створюють бездітні пари, віряни або співчутливі люди. Головне, що ми намагаємося пояснити кандидатам, — це відмінність усиновлення від піклування. Дитина з прийомної сім'ї перебуває під опікою держави. І коли знайдеться охочий її всиновити чи з'являться біологічні батьки, її заберуть. Вона не бере прізвища названих батьків, а по досягненні 18-річчя залишає їх.

Як держава допомагає прийомним родинам?

— Надає матеріальну винагороду — 35 відсотків забезпечення кожної дитини. Зараз щомісяця дітям виплачують матеріальну допомогу залежно від віку від 1,5 до 2 тисяч гривень. Якщо дитина — інвалід, додається ще й пенсія. Дитячими грішми розпоряджаються батьки, соціальні працівники лише можуть рекомендувати та давати поради. Окрім того, такі родини мають пільги на комунальні послуги, оздоровлення та харчування вихованців. Якщо родина вирішує створити будинок сімейного типу, районна адміністрація або спонсори надають дім із усім необхідним устаткуванням. Прийомні батьки можуть жити там, доки виповниться 18 років найменшій дитині.

Бували випадки, коли узятих на виховання повертали?

— Не було. Кілька років тому львівська родина заснувала в селі Молошковичі Яворівського району дитячий будинок сімейного типу. Взяли під опіку п'ятьох рідних братів і сестер. Їхню матір позбавили прав через неналежне піклування. Торік служба у справах дітей дозволила жінці забрати малих назад. Вони живуть у тому будинку. А прийомні батьки із трьома власними дітьми повернулися до Львова.

Зараз ви читаєте новину «Дитина не бере прізвища названих батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути