понеділок, 23 вересня 2013 07:15

"П'яний чоловік заскочив у клітку до ведмедя і почав бити його кулаками"

Активісти групи "Рідна земля" у соціальній мережі "ВКонтакте" почали збирати інформацію про незаконне утримання ведмедів на території Львівщини.

— Деякі мисливські товариства мають ведмедів для навчання мисливських собак, — розповідає Анатолій Павелко, 34 роки, юрист громадської організації "Бюро екологічних розслідувань". — На дику тварину натравлюють десяток псів і ті гризуть ведмедя до напівсмерті. Потім собак забирають. Ведмедя лікують і знову все повторюють. Це триває, доки тварина не помре. Та здебільшого на Львівщині й в Україні ведмедів використовують як приманку для відвідувачів ресторанів, готелів тощо.

Чи це законно?

— В Україні у неволі утримують бурих ведмедів. Це вид, що вимирає і занесений до Червоної книги. На волі, в Карпатах, їх залишилося близько 300-500. Через це на міжнародних конвенціях проголосили, що виловлювати ведмедів можна лише з селекційною та науковою метою за дозволом спецорганів — Міністерства екології і природних ресурсів України та Спеціальної національної комісії з питань ведення Червоної книги.

Багато ведмедів живуть у неволі на Львівщині?

— У ресторані "Гуцульський двір" на ринку Південний у Львові, у готелі "Галіція" біля міста, є ще один заклад на окружній, відпочинкова база "Шепільська" неподалік Стрия, ресторан "Колиба" біля Брюхович, "Корчма" в Дулібах на Стрийщині. Кажуть, що у ресторані "Едельвейс" поряд зі Славським є зоопарк із маленькою кліткою для ведмедя. Голова Самбірської райдержадміністрації має власний звіринець. У Дрогобицькому і Бродівському районах за непідтвердженою інформацією ведмедів тримають мисливці.

Де ресторани беруть тварин?

— В інтернеті можна легко знайти оголошення про їх продаж. Коштують від 4 тисяч гривень до 2 тисяч доларів. Звідки їх беруть? Полювати на ведмедів заборонено. Переважно їх добувають браконьєри — убивають батьків, а ведмежат забирають. Частину контрабандою перевозять з-за кордону.

На волі ведмідь живе на території 50-100 квадратних кілометрів. А в неволі — це маленькі клітки. За законом, їхня площа має бути не менш як 30 квадратів і заввишки — 3 метри. Ведмеді — індивідуалісти, живуть самотньо. А в розважальних закладах постійно шумить музика, багато людей заглядають, щось кидають. Улітку тварина їсть злаки, ягоди, хробаків, личинки. А в неволі їх годують недоїдками. Нам розповідали, як у львівському ресторані п'яний чоловік заскочив у клітку до ведмедя й почав бити його кулаками. І ніхто з персоналу того чоловіка не зупинив. Він познущався над твариною і спокійно пішов. Якби ведмідь захистився і загриз би того чоловіка, то тварину, за законом, мусили убити б.

Можна випустити тварину, яка жила в ресторані, на волю?

— Є спеціальний реабілітаційний центр "Синевир" у Закарпатській області. Там тварини живуть в умовах, наближених до природних, на великих площах, мають збалансоване харчування. Проте більшість із них потрапляють туди в дорослому віці, не бояться людей і змушені доживати свого віку в центрі. Якщо ж привезуть ведмежа, є спеціальні курси, щоб повернути його до природного способу життя і відпустити на волю.

Зараз ви читаєте новину «"П'яний чоловік заскочив у клітку до ведмедя і почав бити його кулаками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути