четвер, 19 листопада 2009 17:56

Твори Пінзеля хочуть повернути в Бучач

Бучацька районна рада на Тернопільщині звернулася із заявами до президента й уряду з вимогою передати місту витвори скульптора Йогана Георга Пінзеля. Деякі з них зберігають в обласному краєзнавчому музеї.

— Ми уже отримали голову янгола з придорожної статуї Матері Божої та голову Самсона із композиції на фронтоні бучацької ратуші. Вони перебували у приватній колекції. Хочемо, щоб у нашому костелі знову були фігури святого Вікентія та Франциска де Борджіа. А також нетлінні останки святих отців-каноніків. Усі вони у Тернопільському краєзнавчому музеї. Але це сакральні речі, намолені протягом століть. Вони повинні бути в церкві, — говорить Олена Сурм"як, 40 років, із Бучацької райради.

Пінзель жив і працював у Бучачі у середині ХVІІІ ст. Усі фігури  вирізьблював із місцевих лип.

— У костелі продумано і температурний, і вологостійкий режим. У церкві Покрови проводимо ремонти. Її спеціально утеплюють, ставлять датчики вологостійкості. Сигналізацію вже підведено. Тому фігури будуть зберігатися в належних умовах, — продовжує Сурм"як. — Із обласної ради отримали відповідь, що фігури вирішено не віддавати в Бучач. Тепер чекаємо реакції з Києва.

Якщо твори Пінзеля із обласного краєзнавчого музею не передадуть, районна рада готова подавати до суду.

Зараз ви читаєте новину «Твори Пінзеля хочуть повернути в Бучач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути