понеділок, 04 червня 2012 00:30

Президент розкритикував саботажників модернізації

24 травня президент України провів засідання Ради регіонів. Цього разу Віктор Янукович потішив журналістів і громадськість своєю відвертістю і принциповістю. Глава держави не приховував проблем і був жорстким у своїх висловлюваннях на адресу чиновників і бюрократів. Ті, у свою чергу, повтягували голови і сиділи мовчки.

Розпочав президент з озвучення основних державних проблем. Мова йшла про рівень соціального захисту, створення нормальних умов для діяльності малого і середнього бізнесу, розвиток самоврядування. Крім того, Віктор Янукович торкнувся болючого для народу і неприємного для представників влади питання — безпеки продуктів харчування, ліків і товарів для дітей.

Після короткого вступу, глава держави сказав, що розжене міністрів за саботаж.

— Щодо міністрів, які сьогодні свідомо уповільнюють реформи, і внаслідок цього страждає економіка країни, а також громадяни держави, то я вважаю, що таким міністрам не місце в Уряді, — заявляє Віктор Янукович.

Дехто з міністрів притих, дехто знітився. Не виключно, Кабмін чекатимуть певні кадрові зміни, якщо справа модернізації країни далі проходитиме повільно. Першими претендентами "на виліт" є міністри — освіти Дмитро Табачник і аграрної політики Микола Присяжнюк, вважає політолог Тарас Березовець. Дмитро Табачник відомий своєю русофільською позицією та нехтуванням усього українського, що не задовольняє президента. За спостереженнями політичних оглядачів, Віктор Янукович піддавав нищівній критиці міністра освіти найбільше серед усіх інших. Імовірно, Дмитро Володимирович уже пакує валізи, щоб залишити приміщення міністерства.

Не менше питань до міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка. Це міністерство завжди було найпроблемнішим. Згадаймо лише "сирні війни" з Росією, конфлікт міністра з вітчизняними агровиробниками, сутички із зернотрейдерами та його намагання встановити справжню монополію в аграрній галузі.

Інший важливий момент Ради регіонів — питання малого і середнього бізнесу. Президента відверто дратує намагання деяких можновладців знищити основу розвитку середнього класу в Україні. Ненажерливість і цинічні амбіції чиновників можуть стати початком їх великого кінця.

Глава держави, на думку аналітиків, налаштований досить серйозно та критично. Тиск контролюючих органів на бізнес Віктор Янукович назвав "злочином проти держави та суспільства". Він доручив генеральному прокурору перевірити всі скарги підприємців. Віднині керівники правоохоронних органів повинні негайно виїжджати в регіони, щоб на місці досконально вивчати факти зловживань.

— Ця робота має бути проведена в короткі терміни, і там, де є порушення законів, негайно це припинити, а порушників покарати, — каже президент України.

Він доручив уряду підготувати комплекс дій для захисту українських виробників. Віктор Янукович звернув увагу на уповільнення економічного зростання в Україні за підсумками чотирьох місяців поточного року, що одразу помітили політологи. На їхню думку, це свідчить про те, що президент не боїться брати відповідальності на себе. За прогнозами, лише така позиція може дійсно сприяти розвитку модернізації, адже якщо речі не називати своїми іменами, то ніколи й не буде жодних змін.

Загалом, останнє засідання Ради регіонів показало, по-перше, відверте незадоволення президента роботою виконавчої влади. По-друге, налаштованість Віктора Януковича на реальні перетворення. По-третє, усвідомлення відповідальності перед суспільством. Тому експерти сьогодні говорять про високу ймовірність успіху модернізації. І, що найголовніше, президенту не важливо, чи він проведе її з теперішніми міністрами, чи з іншими. Значення має виключно результат.

Зараз ви читаєте новину «Президент розкритикував саботажників модернізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути