понеділок, 24 червня 2013 00:30

Президент Янукович наблизив Україну до Європи в Братиславі

Незважаючи на спекотну літню пору, президент України веде активну зовнішньополітичну діяльність. У нинішніх умовах глава держави просто не може дозволити собі відпочинок. Світова економічна криза, тиск на Україну з боку сусідів не дають розслабитися.

 

Після нещодавнього успіху на саміті країн Митного союзу в Астані треба зміцнити позиції і в західному напрямку. Гарною нагодою для цього став саміт голів держав Центральної Європи в Братиславі. Він проходив під гаслом "Стратегія зростання заради післякризового відновлення". Учасниками стали президенти 17 європейських держав, голова президії Боснії і Герцеговини, голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

Інтерес до України у країн центральної Європи сьогодні досить високий, і наш президент вдало користається ситуацією для забезпечення стратегічних національних інтересів, зокрема щодо євроінтеграції. Для нього це другий такий саміт. Наприкінці травня 2011 року Віктор Янукович взяв участь в аналогічній зустрічі у Варшаві. Там він, серед іншого, провів переговори з президентом США Бараком Обамою.

У рамках нинішнього саміту в Братиславі український лідер мав переговори з багатьма європейськими колегами. Перед початком пленарного засідання відбулися короткі розмови Віктора Януковича з президентами Польщі, Литви, Латвії, Австрії, Македонії, Болгарії та Чехії.

У травні цього року Європейська комісія рекомендувала Раді Євросоюзу підписати в листопаді 2013 року текст Угоди про асоціацію з Україною. В адміністрації президента України позитивно оцінили заяву Європейської комісії.

— Тепер Рада Євросоюзу має здійснити власні технічні процедури підготовки тексту і ухвалити одностайне політичне рішення про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом під час Вільнюського саміту "Східного партнерства" у листопаді цього року, — зазначив 15 травня уповноважений України з питань зовнішньополітичних і інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв.

На Братиславському саміті Україна вже вкотре продемонструвала послідовність своєї зовнішньої політики, що не лишилося поза увагою наших західних партнерів. Великі надії ми покладаємо на осінь, коли на Вільнюському саміті наша країна має реальний шанс на підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Лишається сподіватися, що глава держави не зменшить обертів і доленосне для України рішення таки буде ухвалене. Асоціація з ЄС — це шанс для нашої країни стати справді європейською, демократичною, правовою державою з розвиненою економікою та високими соціальними стандартами. Врешті — це головний вектор нашої зовнішньої політики. Що ж, чекатимемо осені.

Зараз ви читаєте новину «Президент Янукович наблизив Україну до Європи в Братиславі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути