Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2008 17:11

Позичати гроші треба під розписку

Львів"янин Богдан Дума, 28 років, купив однокімнатну квартиру на вул. Мазепи. Проте переїхати до власного помешкання чоловік із сім"єю не може, потрібно робити ремонт.

— Купили житло в пияків, без ремонту туди страшно заходити, а господарі, в яких зараз орендуємо квартиру, затялися, що до Нового року маємо виїхати, — розповідає Богдан. — Хотіли взяти кредит у банку, але там вийшов пшик. Обійшли сім банків, скрізь відмовили. Я вмовив свого колишнього однокласника Ігоря позичити мені 8 тисяч доларів. За рік планую віддати. Він не вагався, бо гроші має, але на депозит класти їх боїться й удома тримати не хоче.

Чоловіки уклали договір та завірили його в нотаріуса. Заплатили за послуги 200 грн. Свою копію Богдан Дума тримає в шкільному альбомі.

— Розписка обов"язкова навіть якщо ви позичаєте незначні суми. Написати її просто: "Я (прізвище, ім"я, по батькові) позичаю в такого-то (прізвище, ім"я, по батькові) таку-то суму грошей. Зобов"язуюся повернути до такого-то числа". Дата, підпис. Суму позики пишіть у гривнях, а в дужках можна вказати її еквівалент у валюті, — радить юрист Юрій Сурмяк, 50 років. — А позичаючи значну суму грошей, найкраще укласти договір. Там додатково вказують, як повертатимуть гроші — все відразу чи частинами, чи враховуватимуть коефіцієнт інфляції.

Юрист розповідає, що були випадки, коли позичальник заявляв, що підписував договір, не усвідомлюючи цього, і грошей не отримав.

— Якщо сторони зверталися до нотаріуса, то жодних проблем, бо нотаріус у суді засвідчить дієздатність позичальника, — додає Сурмяк. — Часто люди позичають гроші при свідках. Але насправді слова тих — не доказ у суді. Треба також пам"ятати, що відсотки через суд не повертають. Наше законодавство не дозволяє фізичним особам позичати гроші під проценти.

Адвокат попереджає, що звернутися за допомогою в суд можна лише протягом трьох років від закінчення терміну позики.

— Коли повертаєте борг, попросіть у кредитора розписку, яка підтвердить, що гроші ви віддали і претензій до вас немає, — каже юрист. — Окрім цього, в кредитора треба забрати оригінал розписки і знищити її.

Зараз ви читаєте новину «Позичати гроші треба під розписку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути