Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2007 07:01

Поет Костянтин Лебедюк знайшов мобілку в смітнику

Автор: фото: Ольга ГЕМБІК
  Двірник Костянтин Лебедюк підмітає вулицю Гордіюк у Луцьку
Двірник Костянтин Лебедюк підмітає вулицю Гордіюк у Луцьку

30-річний Костянтин Лебедюк вісім років працює двірником ЖКП N11 у Луцьку. Роботу йому знайшла мати Лариса, 54 роки. Вона працює тут бухгалтером. Сина спочатку влаштувала тимчасово.

— Я вже звик підмітати вулиці, тому не збираюся міняти роботу, на більші гроші переходити не хочу, — каже Костя. — Усі йдуть у двірники на якийсь час, а залишаються назавжди. Мені подобається, бо коли я з віником, ніхто мене не напрягає. Усі ще сплять.

У дитинстві Костянтин відвідував школу мистецтв, малював. На відмінно закінчив Луцьке вище профучилище N2 за спеціальністю "художній розпис". Навчався на заочному відділенні інституту мистецтв Волинського держуніверситету ім. Лесі Українки, студіював образотворче й декоративно-прикладне мистецтво. На сесії відпрошувався з роботи.

Лебедюк прокидається о п"ятій ранку, йде на роботу пішки, нашвидкуруч снідає на свіжому повітрі бутербродом. Підмітає частину вул. Гордіюк, прибирає сміття біля кількох елітних будівель на вул. Кравчука.

— Чого тільки не викидають крутелики, — зітхає він. — І зламані мобілки, і магнітофони. Я виймаю їх зі смітника, ношу своєму знайомому — він збирає з них круті речі, потім продає на точці. Колись я мобілку майже нову знайшов. Чую, щось видзвонює в контейнері. Я туди — а там "Сіменс". Я його подарував другові на день народження. Нащо мені телефон? Щоб телефонували — жити не давали?

У кишені робочої куртки Лебедюка — огризок олівця й зошит у клітинку. Коли має натхнення, пише вірші.

— Сьогодні встав серед ночі й написав: "Вітер носить пожовкле листя, наливається сонцем небо, по-осінньому мертве місто знову кличе мене до себе", — декламує. — А вчора алкоголікові з сусідньої вулиці вірша присвятив. Коли я на роботу йду, він повзе додому. Часом пивом його пригощаю. Таке написав: "Ти п"єш горілку на самоті, а ще гуляєш проспектом Волі, і на твоїй могильній плиті напишуть просто — алкоголік". Люблю свою роботу й за те, що не треба дуже напружувати мізки.

Молоді митці Луцька вірші Лебедюка переписують від руки. Його запрошували на роботу в рекламне агентство, не погодився. Лебедюк заробляє 500 грн, додатково на 20 грн щомісяця здає пляшок. Їх знаходить у контейнерах зі сміттям.

До Дня комунальника Костянтина нагородили премією і похвальною грамотою.

Зараз ви читаєте новину «Поет Костянтин Лебедюк знайшов мобілку в смітнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути