понеділок, 14 листопада 2011 05:30

"Підгорецькі монахи зомбують лікарів і вчителів"

Автор: фото: З архіву Ореста ВІЛЬЧИНСЬКОГО
  Отець Орест Вільчинський радить остерігатися монахів, які називають себе правовірними греко-католиками
Отець Орест Вільчинський радить остерігатися монахів, які називають себе правовірними греко-католиками

Львівська єпархія Української греко-католицької церкви закликає людей не приєднуватися до підгорецьких монахів, які поширюють своє вчення в області. Про це розказує отець Орест Вільчинський, 37 років, керівник інтернет-проекту "Католицький оглядач".

— Підгорецькі монахи — це група колишніх римо-католицьких священиків, чехів і словаків за походженням. Серед них Антонін Догнал, Роберт Обергавзер, Річард Шпіржік, Василь Гітюк. Вони були у Василіянському чині в Чехії. Хотіли стати єпископами. Коли їх не вибрали, почали бунт серед українських заробітчан і хотіли створити свою католицьку українську церкву. Доки велося церковне розслідування, отців відправили у Василіянський монастир у Підгірцях Бродівського району. 2008-го вони себе проголосили єпископами. Тоді ж Папа Римський Бенедикт відлучив їх від церкви.

Що вони проповідують?

— Розказують, що католики, православні — під владою диявола. Лише вони — правовірні. Проклинають усіх, хто їм суперечить.

На Синоді єпископів у Львові цих монахів назвали небезпечним угрупованням. Як вони  діють?

— Щоб показати, що таке гріх, змушують людей мазати лице болотом. Вірним годинами промивають мізки. Стоячи люди підіймають руки догори, задирають голову і кричать 15 хвилин якусь фразу. У людини починає крутитися голова, до головного мозку не доходить кров. З'являються дивні відчуття. Це стан гіпнотичного трансу. Якщо в такому стані людині щось нав'язувати, вона потім трактуватиме це як свою власну думку і буде вірити в це. Ті, хто повертаються з реколекцій, фанатично налаштовані. Мати приїхала і розбила телевізор удома, бо ніби дивитися його гріх. Син слухає музику — гріх. Це всі ознаки секти. Бо у християнстві немає агресії.

Гроші виманюють?

— Є приклади, що люди переписували їм своє майно. У них є правило, що кожен має давати їм десятину. У місті Золочів мати звернулася до нас за допомогою. Її дочка-студентка по дві години щодня повинна проводити в молитві, оскільки не має грошей на десятину. Дівчина не встигає з навчанням, доходить до психічних розладів.

У чому найбільша загроза?

— Вони обіцяють зцілення фізичне і вирішення життєвих проблем. Грають на публіку за допомогою підставних осіб. У Золочеві були випадки смерті, бо люди вірили їм і відмовлялися від лікування.

Це гуруїзм. Їхнього гуру Догнала сприймають таким, через якого говорить Бог. Тому все, що він скаже, вважають Божим одкровенням.

Догнал свого часу був у службі безпеки комуністичної Чехословаччини. Вони мають чиєсь серйозне фінансування. Бо випускають великі наклади брошур. В їхніх посланнях прослідковується антиєвропейськість. Вчать, що Євросоюз — це структура антихриста.

Скільки мають прихильників?

— Кілька тисяч. У нашій області їх найбільше, особливо у Львові, Золочівському, Бродівському районах. У костелі святого Йосипа в Підгірцях на Бродівщині мають свій осередок. Збираються також у будинку в селищі Брюховичі, моляться в каплиці в Дрогобичі. Працюють на аудиторію лікарів, учителів, бізнесменів. Лікарі, члени цієї секти, відправляють до них своїх пацієнтів. Вчителі зомбують дітей і батьків.

Зараз ви читаєте новину «"Підгорецькі монахи зомбують лікарів і вчителів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути