четвер, 16 вересня 2010 18:03

Пільговий кредит на житло найперше дадуть багатодітним

Молодь до 36 років може отримати пільгові кредити на придбання житла. Держава поновила програму молодіжного кредитування. Депутати Івано-Франківська скерували на неї 49 млн 800 тис. грн. Більшість коштів — із держбюджету.

— Отримати кредит зможуть особи, які стоять на квартирній черзі, — розповідає Наталія Дикан, 32 роки, директор Івано-Франківського регіонального управління "Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву". — Перевага надається військовослужбовцям, учителям, молодим ученим, спортсменам, які мають найвищі досягнення на національних і міжнародних змаганнях. Також тим, хто має право на першочергове надання житла. Це, зокрема, одинокі матері, багатодітні сім"ї, родини, в яких народились близнюки. І позачерговики — громадяни, оселі яких зруйнувало стихійне лихо, котрих скерували на роботу в іншу місцевість тощо.


Які пільги передбачає таке кредитування?

— Пропонуємо дві програми. Перша — кредит під 3 відсотки річних у гривнях на 30 років. Причому сім"ї з однією дитиною процентів не платять. А тим, хто має дві, — 25 відсотків вартості житла компенсує держава, за трьох і більше дітей компенсація становить 50 процентів. Коштів, що дають зараз під цей кредит, небагато, тому на нього треба довго чекати. Інша програма передбачає позику під 10,75 відсотка річних на термін, доки старший із подружжя не досягне пенсійного віку. Це кредитування здійснюється за рахунок нашого фонду, його оформити простіше. Єдина вимога — щоб у людини після погашення щомісячного платежу на руках залишалася сума у розмірі прожиткового мінімуму на кожного члена сім"ї. Є ще одна нова програма "Доступне житло" — держава дарує 30 відсотків вартості житла, решту сплачує молода людина.

Яке помешкання можна взяти у кредит?

— Перевага для новобудов, готовність яких не менше 70 відсотків. Ми надаємо кредит із розрахунку державної вартості квадратного метра. Це 3900 гривень. Усе, що дорожче, людина сплачує сама (в новобудовах Івано-Франківська квадратний метр коштує 4–5 тис. грн. — "ГПУ"). Перший обов"язковий платіж — 6 відсотків. Передбачено, що на сім"ю з трьох осіб потрібна квартира на 80 "квадратів". Хочете більшу — за решту площі платіть самі.


Що потрібно для отримання кредиту?

— Довідки про перебування на черзі, про доходи, підтвердження різних пільг і реєстрація у нашому фонді.

Зараз ви читаєте новину «Пільговий кредит на житло найперше дадуть багатодітним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути