понеділок, 10 вересня 2012 00:30

Перед Євро з дороги зняли асфальт

Автор: Фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Центральна вулиця міста Хирова носить ім’я Василя Стуса. Востаннє капітальний ремонт тут робили понад 20 років тому
Центральна вулиця міста Хирова носить ім’я Василя Стуса. Востаннє капітальний ремонт тут робили понад 20 років тому

Понад сотня жителів міста Хирова Старосамбірського району перекрили проїзд через місто у вівторок. Півдоби вони ходили по пішохідному переході, блокуючи рух машин. Пропускали лише авто екстрених служб та людей, які їхали в лікарню.

Хирів розташований за 14 км від кордону з Польщею. Забудований переважно приватними одноповерхівками, тут живуть близько чотирьох тисяч осіб. Траса, що пролягає через місто, є єдиною дорогою до пропускного пункту в Смільниці.

— Ту дорогу останній раз нормально ще за Союзу ремонтували, — виходить зі свого будинку на вул. Січових стрільців Марія Деняк, 45 років. На ній біла кофта і сині джинси. — Перед Євро, в квітні, пригнали техніку, зняли верхній шар асфальту. І все, поїхали. Було зле, а стало ще гірше. Бо тепер ями по коліна зробилися. Водії, щоб їх оминути, на тротуари виїжджають. Уже чисто їх знищили. Дітей на вулицю страшно випускати. Бо машини по всій дорозі петляють. Не дай Бог, на кого наїдуть ще. Люди кажуть, що насправді на паперах написано, ніби наша дорога рівненька і відремонтована.

Дорогою до кордону й від нього безперервно їздять машини. Переважно легковики з польськими номерами.

— А шляк би вас трафив, — відскакує в бік чоловік у коричневих шортах і зеленій футболці.

Синій "опель" проїжджає повз нього, ледь не стукнувши в ногу. Чоловік закурює.

— Я вчора тоже тут перекривав рух. Кажуть люди, мєнти кримінальну справу завели на нас, — пояснює. Називатися не хоче. — А за шо? Ми ж правди добиваємося. Хіба то не стидно має бути Україні, шо міжнародна траса така страшна? З тої митниці такі прибутки капають у кишені. Біля кордону п'ять заправок є. То мінімум п'ять бензовозів по дорозі за день проїжджають. Ми перекрили, то такого ґвалту знялося. І мер прибіг, і з райадміністрації, навіть заступник губернатора приїхав.

Поряд чорним бусом "фольксваґен" зупиняється Ігор Вилка, 35 років. Підходить до переднього лівого колеса. Кілька раз копає ногою, присідає.

— Ну во, знов гроші рихтувати тре, — спльовує. — Від тої дороги самі убитки. Машина ламається, як наврочив хто. Проґавив яку — і всьо, міняй колесо. А то 200 баксів. Ходова за місяць їзди просто розвалюється. Майже 2 тисячі в середньому витрачаю щомісяця на ремонт.

В облдержадміністрації пообіцяли відремонтувати дорогу у вересні.

— Чи вірити їхнім словам, не знаємо, — розповідає телефоном міський голова Хирова Іван Голубець, 41 рік. — Вони обіцяли, що і кримінальну справу проти пікетників порушувати міліція не буде. А наступного дня прийшло повідомлення, що справу відкрито. Колись через наше містечко їздили безліч туристичних автобусів. Потім люди почали гробити свої авто й відмовилися від цієї дороги. Їздять за кордон через Краківець.

Зараз ви читаєте новину «Перед Євро з дороги зняли асфальт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути