Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 07:15

Пам"ятник Понтифікові вилили з живиці

Перед входом у костел Святого Бартоломея у Дрогобичі Львівської області на День незалежності освятили пам"ятник Папі Римському Іванові Павлові ІІ.

— Цього дня якраз було храмове свято, — розповідає отець Владислав Гримський, 35 років. — На освячення прийшли не лише римо-католики, а й греко-католики, і православні, і представники єврейської громади — усі, хто складав пожертви на спорудження монумента.

Фундамент під пам"ятник готували майже рік — костел стоїть на Замковій горі, тому копачі працювали під наглядом археологів.

— Монумент заввишки чотири з половиною метри стоїть на піщанику з Бурштина. Двометрова фігура вилита з живиці з додаванням мідної стружки. Зараз вона виблискує золотистим кольором, але з часом укриється патиною, — каже отець Гримський. — Автор скульптури Богдан Закшевський виготовив усього 12 таких фігур. Десять стоять у Польщі, одну встановили в нас, а останню відправили пароплавом в Австралію.

У Дрогобичі вже є пам"ятник Папі Римському Іванові Павлові ІІ — на старому військовому цвинтарі. Його відкрили торік.

Про візит Понтифіка в Україну в червні 2001 року в Західній Україні нагадують монументальні відзнаки у Львові та Самборі. Останній монумент Іванові Павлові ІІ освятили 14 липня біля костелу Відвідин Єлизавети Пресвятою Дівою Марією у селищі Більшівці Галицького району Івано-Франківської області.

Костел Святого Бартоломея у Дрогобичі заклали ще 1392 року з фундації польського короля Яґайла.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Понтифікові вилили з живиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути