Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2012 05:45

Обпечену дівчинку тричі показували американським лікарям

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Американські лікарі Деніел Дрісколл (ліворуч) та Геннадій Фузайлов оглядають через скайп обпечену однорічну дівчинку з опікового відділення 8-ї лікарні Львова. Вона у матері на руках. На телеконференцію зібралися працівники закладу
Американські лікарі Деніел Дрісколл (ліворуч) та Геннадій Фузайлов оглядають через скайп обпечену однорічну дівчинку з опікового відділення 8-ї лікарні Львова. Вона у матері на руках. На телеконференцію зібралися працівники закладу

Лікарі міської лікарні Львова №8 можуть по скайпу радитися з медиками різних країн і міст України. В опіковому відділенні створили кабінет телемедицини.

У середу о 14.00 четверо хірургів сідають за стіл навпроти великого екрану з відеокамерою. Поміж ними — жінка років 20 із однорічною донькою на руках. Шість тижнів тому дитину госпіталізували з опіками 40% тіла. Вона вилила на себе кип'яток.

— Дівчинку оперували чотири рази. Львівські хірурги двічі радилися з лікарями бостонської клініки "Шрайнерс госпітал" за допомогою телезв'язку, — розповідає 45-річний Володимир Зуб, начальник міського управління охорони здоров'я. — Операції пройшли успішно. Зараз американці дадуть консультації щодо курсу реабілітації.

Один із лікарів умикає зв'язок. На екрані видно двох чоловіків у костюмах і краватках.  Це професори Гарвардського університету Деніел Дрісколл і Геннадій Фузайлов. Сидять у вузькому кабінеті. За їх плечима на годиннику — 06.55. В Америці ще не розпочався робочий день, медики прийшли раніше, щоб зв'язатися зі Львовом. Кілька хвилин тому їм відправили електронною поштою аналізи, знімки тіла пацієнтки.

— Щойно переглянув фото, — каже Геннадій російською. — Бачу, усе йде добре. Як донька почувається?

— Добре спить, удень активна, — матір відповідає теж російською. — Постійно хоче чухати рани. Видно, сверблять, бо гояться, — роздягає дитину, показує її живіт, плечі, вкриті рубцями.

Американці уважно вдивляються в монітор.

— Треба прикладати компреси до рубців, — каже Деніел англійською. Геннадій перекладає. — Поки що пластичні операції робити не варто. Радимо якнайдовше відтягувати з тим. Почекайте принаймні рік, адже дитина росте і рубці зменшаться самі.

Дівчинка починає капризувати. Мати виносить її в палату.

Уперше бостонські лікарі приїхали до Львова два роки тому, відвідали кілька лікарень. У восьмій запропонували зробити кабінет телемедицини. Клініка має сучасне обладнання, тут надають фахову допомогу при травмах, опіках. Кошти на проект зібрав "Союз Українок" в Америці.

— При опіках важливо бачити наживо тіло пацієнта, а не просто його аналізи та фото. Тому в опіковому відділенні телемедицина потрібна найбільше, — додає Геннадій Фузайлов. — Ця врятована дівчинка є хорошим результатом для лікарні. Ми дякуємо вам за роботу і співпрацю з нами, — звертається до львівських медиків. Виходить зі скайпу.

— Насправді ми не радимося по кожному пацієнту, — розказує Володимир Зуб. — Адже в нас є свої хороші спеціалісти. Консультації збоку потрібні лише в особливо тяжких випадках. Проводитимуть їх не лише для пацієнтів з опікового відділення, а й з усіх інших. Камеру можна взяти в операційну, щоб закордонні медики могли бачити хірургічний процес. Або в палату, якщо пацієнт не може прийти в конференцзалу телекомунікацій.

Сьогодні восьма лікарня має зв'язок із 18-ма районними закладами області. Лікарі консультують місцевих медиків, щоб не виїжджати в район. Однак роблять це не по скайпу, а через електронну пошту та телефон, бо там немає потрібної техніки.

До кінця року кабінети телемедицини обладнають ще у двох міських лікарнях — дитячій і швидкої допомоги.

Стажуються у 30 країнах світу

— Медики області майже 20 років співпрацюють із закордонними лікарями. Завдяки цьому наша медицина вийшла на високий рівень, — розповідає Ірина Микичак, 51 рік, заступник начальника управління охорони здоров'я. — Щороку стажуються за кордоном. Цьогоріч узяли участь у 80 міжнародних семінарах у 30 країнах світу.

Найчастіше на навчання їздять робітники обласної клінічної лікарні, госпіталю інвалідів війни, Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру, онкоцентру, Самбірської, Миколаївської, Яворівської, Жовківської райлікарень. Стажуються переважно у Польщі, Італії, Великій Британії.

За кошти іноземних фондів закупають медичне обладнання, препарати, роблять ремонти.

— З 1996 року триває співпраця з Агентством США з міжнародного розвитку, — каже  Ірина Микичак. — Найуспішнішою була програма "Здоров'я матері й дитини" в обласній клінічній лікарні, перинатальному центрі, пологовому будинку №1, акушерських стаціонарах Дрогобича, Кам'янка-Бузького, Яворівського, Жовківського, Самбірського районів. Відтепер там можна проводити сімейні пологи.

 

Зараз ви читаєте новину «Обпечену дівчинку тричі показували американським лікарям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути