понеділок, 03 вересня 2012 05:15

Навчитися зеленого туризму можна на безкоштовних курсах

Кількість агроосель на Львівщині зростає щороку. Торік садиб, де господарі займалися зеленим туризмом, було близько 250. Цьогоріч відкрили кілька десятків нових. Як розпочати власний бізнес селянам, які готові приймати туристів, розповідає начальник обласного управління розвитку туризму та курортів Наталія Гамкало, 36 років.

Що потрібно для того, щоб почати приймати туристів?

— Стартовий капітал, мінімальний досвід, гостинність і щирість. Сільський туризм зараз добре розвинутий, не потребує дотацій чи грантів. Усім радимо перед початком такої справи ознайомитися з досвідом сусідів. Управління туризму проводить безкоштовні курси та семінари для початківців. За законодавством, якщо у власника до 30 ліжкомісць у садибі, то оформлюватися приватним підприємцем не потрібно. Достатньо вчасно подавати декларацію про дохід, вести книжку реєстрації. Також раджу надсилати статистичні відомості про ваш бізнес в управління туризму. Так ми зможемо робити промоцію садиби на інтернет-сайтах і в путівниках.

Традиційно зелений туризм популярний у Карпатах. Чим можуть заохотити туристів інші райони?

— Усюди можна знайти цікавинку. Михайло Когут із села Березець Городоцького району пропонує поїздити на конях, позбирати гриби, ягоди, покосити траву. Турист їстиме екологічно чисту їжу. В Яворівському районі запрошують на екскурсії в природний парк, покупатися в озерах, відвідати майстер-класи яворівської іграшки, лозоплетіння, скуштувати національні страви. Після проведення музичного фестивалю "Підкамінь" побільшало туристичних садиб у Бродівському районі.

Звідки приїжджають туристи?

— Це переважно українці. Багато зі столиці, східних областей. Це молоді родини з дітьми. Часто залишаються на все літо, щоб побути на природі, оздоровитися. Наступного разу привозять усю родину. Іноземці — поляки, росіяни, білоруси, азербайджанці, італійці, французи, німці — обирають найчастіше комфортабельні комплекси в Східниці, Трускавці та Моршині.

Які новинки пропонуєте?

— Хочемо просувати так званий органічний туризм у Турківському та Яворівському районах. Люди житимуть в екологічно чистих будинках із соломи, глини, каменю, їстимуть натуральні овочі та фрукти, питимуть свіже молоко.

Зараз ви читаєте новину «Навчитися зеленого туризму можна на безкоштовних курсах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути