понеділок, 26 вересня 2011 05:15

Наркомани розкидають шприци у підвалах

47-річний Антон Михайлович зранку в четвер, 15 вересня,  виходить з першого під'їзду будинку №14 на вул. Сагайдачного у Трускавці. Несе прозорий мішечок зі шприцами.

— І де я то маю дівати? — сердиться. — Не буду ж кидати в мусорнік. Бо ше хто залізе туди і підхопить якусь заразу. А ше як, не дай Бог, діти.

Каже, щотижня в гумових рукавицях у підвалі визбирує шприци.

— То якесь нашестя на наше місто. Знайомі кажуть, що і в їхніх будинках наркомани колються. Кругом — їхні подарки, — пакет із шприцами кладе в картонну коробку, обмотує скотчем, несе до контейнера зі сміттям.

— Десь у середині серпня ішла по бульбу до підвалу. Дивлюся, на сходах лежить чоловік молодий. Думаю, зле йому чи шо. Очі відкриті, дивиться на мене, але ніц не каже. І на п'яного не похожий. Я бігом додому, сина кличу. А він: "Мамо, заспокойтеся, то наркоман там балдіє". То ми після того з сусідами скинулися і двері в під'їзд поставили, — каже 74-річна Віра Дуб. Вона живе із сином у 9-поверхівці на вул. Мазепи, 18.

У Трускавецькій міськраді не отримували від громадян скарг на наркоманів.

— Про таке нашестя вперше чую. Цього місяця комунальники повинні встановити металеві двері в усіх підвалах багатоквартирних будинків. То вже погреби чисті будуть, — говорить заступник міського голови 42-річний Юрій Яворський.

Трускавець сусідить із Бориславом, де за останні роки побільшало наркоманів. Найвищі показники ВІЛ-інфікування також у Червонограді, Львові, Дрогобичі, Стебнику та Стрию. На початку 2010-го на обліку в органах внутрішніх справ Львівщини перебували 3250 осіб. На початку цього року — 3439.

— Настановляйте дітей, щоби не чіпали шприців. Якщо самі бачите, що вони десь валяються, обережно візьміть їх за пластмасову частину. Уникайте контакту з голкою. Якщо у ній є кров, ВІЛ-інфекція там може жити кілька діб, — радить головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар'яна Служинська, 44 роки. — Найбільший ризик зараження гепатитом В і С. Такі віруси живуть у шприці кілька тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Наркомани розкидають шприци у підвалах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути