понеділок, 11 липня 2011 07:30

Найперше травмується голова

— Із початком літніх канікул ризик аварій з дітьми зростає. Вони травмуються як пішоходи і як пасажири автомобілів, — каже підполковник 40-річна Світлана Добровольська, керівник прес-служби управління ДАІ Львівської області. — Більшість дітей, які потрапили цього літа у дорожньо-транспортні пригоди, віком до 14 років. Лише в одному випадку травм зазнав 17-річний хлопець. Він був пасажиром мотоцикла "вайпер", яким керував його 18-річний товариш.

Як батьки можуть уберегти дітей від критичних ситуацій на дорозі?

— Дитина швидко все забуває. Їй сьогодні розказали правила поведінки на дорозі, а за тиждень вона про них забула. Тому всю відповідальність за безпеку дитини на дорозі несуть батьки. Як вони вчать малечу чистити зуби, так мають дивитися, як вона переходить дорогу. Якщо батьки порушують ці правила, то і діти порушуватимуть. Зараз модно купувати дітям моторолери. Багато з них їздить, не знаючи елементарних правил дорожнього руху. Відповідно щороку зростає статистика травм і смертельних випадків мопедистів. Перш за все, вони повинні мати шолом та інший захист. Адже при ДТП найперше травмується голова. Малих потрібно перевозити лише у спеціальних автокріслах. Жоден дорослий пасажир автомобіля, який рухається зі швидкістю понад 40 кілометрів на годину, не втримає дитину на колінах.

Чи є специфічні місця, де діти травмуються на дорозі найчастіше?

— Вони травмуються всюди. Недавно був випадок, що в парку скутерист наїхав на велосипедиста. Травми отримали обидвоє. Навіть на пішохідних переходах часто бувають аварії. Звісно, що території біля шкіл і майданчиків, де граються діти, найнебезпечніші. Є і таке, що аварії з дітьми трапляються о першій чи третій ночі. У минулі вихідні хлопець випив і взяв без дозволу батьківську машину. Як наслідок, аварія і багато травмованих.

Які заходи із безпеки проводить управління ДАІ для дітей?

— Періодично проходять рейди "Увага! Діти на дорозі". Увесь рік триває конкурс на кращий малюнок і фотографію "Дорога і діти". Даїшники зі спеціальною пізнавальною програмою їздять по школах, сиротинцях та літніх таборах. Цього року ми єдині в Україні започаткували конкурс "Безпека — це модно". Діти виготовляли світловідбиваючі аксесуари. Проводимо конкурс серед велосипедистів на знання правил руху.

Зараз ви читаєте новину «Найперше травмується голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути